Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пред старта на новата учебна година: По кои предмети има недостиг на преподаватели?

02 септември 2024, 11:52 часа • 1066 прочитания

Има голям недостиг на учители по математици, химици и биолози в системата на българското образование. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева във Варна.

Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

ОЩЕ: Държавата работи тромаво, но електронните дневници ще ги има: Говорят експерти в образованието

"По тази причина около 2 500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година", каза Такева, но уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

"Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, като е намалена за последните шест години, когато е била 55 и това е положителен знак", посочи още Такева, цитирана от БТА.

ОЩЕ: Заплахи за здравето и обидни думи получил учителят, инициирал подписката срещу Закона за ЛГБТИ

Тя съобщи, че за 2025 г. ще се иска ново увеличение на заплатите в системата, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. "Синдикатът ще поиска минимум 15% увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 млн. лв. допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и Министерството на финансите и още от 15 септември тази година започва преговор за бюджета за догодина", уточни Такева. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес