Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПФ: Стипендиите за ромски деца са дискриминация

26 октомври 2016, 12:33 часа • 851 прочитания

Преди броени дни от МОН съобщиха, че учениците от ромски произход ще получават по 30 евро стипендия по проект за успешното им завършване на средно образование, което предизвика масово недоволство- това е проява на дискриминация по етнически признак.

Това се казва в позиция на ПФ, разпространена днес сред медиите в парламента, предаде БГНЕС.

Нима социалното положение на голяма част от децата от „неромски" произход е много по-добро, питат те. Какъв ще е стимулът за ученици, които постигат успехи на олимпиади, национални и международни състезания след като полуграмотността ще бъде толерирана от МОН? До момента стипендията за отличен успех е 40 лв., а за ромските деца с успех 3.50 тя ще е 60 лв. Явно от МОН не са усвоили математическите неравенства. Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от „ромската”, посочи Симеонов.

Сериозни съмнения в искреността на МОН имаме и от това, че тази новина идва точно по време на предизборна кампания. Смятаме, че тя е поредната заигравка с ромския вот по време на избори, се казва в позицията на ПФ.

На мнение сме, че децата не трябва да се делят на етнически принцип и интеграцията в училище трябва да се извършва на основата на приобщаването към ценностите, традициите и достиженията на българската нация, при консолидиращата роля на българския език, както е записано в закона за предучилищното и училищно образование.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес