Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нов случай на плагиатство": МОН проверява ректора на Тракийския университет

28 септември 2024, 08:37 часа • 1341 прочитания

Министерството на образованието (МОН) проверява сигнал за плагиатство при ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков. Това става ясно от отговори на МОН на въпроси на "Сега".

Още: 80% от учителите искат повече практически упражнения: Изследване за образованието

Сигналът

Оттам посочват, че във ведомството е постъпил сигнал на 5 септември от доц. Лазарин Лазаров, съдържащ твърдения за извършено закононарушение - плагиатство от страна на проф. Добри Ярков в научните трудове, представени в процедура за заемане на академичната длъжност "професор" в професионално направление Ветеринарна медицина, обявена в Държавен вестник, бр. 30 от 15 април 2022 г. от Тракийския университет-Стара Загора.

От МОН припомнят, че относно установяването на законосъобразността за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности министерството има правомощие да осъществява контрол върху откритите и неприключили процедури. Сигналите за наличието на плагиатство и/или недостоверност на представените научни данни по отношение на приключили процедури по придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности, както и за придобиване на научни степени, се разглеждат и проверяват от Комисията по академична етика.  

Проверката

Съгласно разпоредбите на закона за развитие на академичния състав просветният министър е издал заповед за извършване на проверка, която определя комисия по допустимост, поясняват от МОН. Комисията следва да провери дали са налице условията за допустимост на сигнала - сред тях са сигналът да съдържа името, адреса и подписа на подателя, описание на нарушенията, посочване на доказателствата, които го подкрепят и др.

"В случай че сигналът е допустим, ще бъде образувана проверка по същество, която да се извърши от Комисията по академична етика към МОН, в съответствие с изискванията на чл. 30, ал. 7-12 от закона за развитие на академичния състав. Същата ще следва да се произнесе с мотивиран доклад, след като получи пълната документация от висшето училище, свързана с конкретната процедура за заемане на академичната длъжност "професор" в професионално направление 6.4. Ветеринарна медицина, обявена в ДВ, бр. 30/15.04.2022 г. от Тракийския университет-Стара Загора", казват от МОН.

Още: Безплатните учебници, програмите, часовете: Какви са промените през новата учебна година? (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес