Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания наложи нови санкции на руски танкери

17 октомври 2024, 17:21 часа • 280 прочитания

Великобритания наложи санкции на още 18 руски петролни танкера и четири кораба за втечнен природен газ, съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс. Това е най-големият списък с подобни санкции, въвеждани досега срещу така наречения "сенчест флот" на Русия.

Сенчестият флот

Лондон твърди, че корабите от "сенчестия флот" използват незаконни практики, за да избегнат западните ограничения върху доставките на руски петрол.

Още: Въпреки санкциите: Сенчестият флот на Русия расте

Правителството заяви, че работи с морските власти, за да изиска руските кораби със съмнителни застраховки да предоставят подробности за застрахователния им статус, докато преминават през Ламанша.

"Всеки участник, който улеснява и подкрепя злонамерените дейности на Русия, може да се изложи на риск от санкции", обяви правителството на Великобритания в изявление.

Русия отхвърля натиска от страна на Запада да ограничи износа си на петрол и през последната година бе регистриран ръст в броя на танкерите, превозващи товари, които не са регулирани или застраховани от западни доставчици.

На 18-те петролни танкера ще им бъде забранено да влизат в британските пристанища и няма да имат достъп до морски услуги, с което общият брой на санкционираните руски петролни танкери ще достигне 43. В това число попадат корабите "Московский Проспект", "Атлас" и "НС Бора" .

"Безмилостните действия на Обединеното кралство срещу "сенчестия флот" наслагват песъчинки в системата и лишават от жизненоважни приходи военната машина на Путин", посочи още правителството в Лондон.

Още: Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

Петролните танкери, попадащи под прицела на новите санкции, са транспортирали петрол на стойност около 4,9 милиарда лири  миналата година, се добавя в изявлението.

Обединеното кралство също така санкционира руската газова компания "РусГазДобича".

"Трябва да се борим със злонамерената руска дейност на всяка крачка, независимо дали става въпрос за незаконни тактики за укрепване на средствата за войната на Путин, тяхното използване за кибератаки или варварство на фронтовата линия в Украйна", заяви в специално изявление външният министър Дейвид Лами.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес