Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия започнаха да замразяват доходите

04 септември 2024, 15:41 часа • 7566 прочитания

Германският министър на труда Хубертус Хайл съобщи, че помощите за безработица за 2025 г. ще останат без промяна на нивото от 2024 г., тъй като инфлацията се връща на нормалните си нива, предаде ДПА.

Пред телевизия RTL Хайл изтъкна, че увеличение на помощите за следващата година не е предвидено в рамките на съществуващата формула за изчисляването им.

Новата система за помощи при безработица в Германия беше договорена през 2022 г. от коалиционния кабинет на Олаф Шолц и беше въведена през 2023 година.

Още: Доходът на човек от домакинство в България надхвърли психологическа граница

Помощи от 563 евро

Заради високата инфлация месечните плащания бяха увеличени с 61 евро до 563 евро.

Според Хайл, който е от Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, системата гарантира сигурност за търсещите работа. "Това е минималното ниво за оцеляване - нито повече, нито по-малко", каза министърът.

Тъй като инфлацията в страната през август спада до 1,9 на сто, според Хайл замразяването на помощите е правилно, пише БТА.

Още: Омбудсманът иска увеличение на помощите за безработни

Министърът освен това заяви, че трябва да се затегнат санкциите за хората, които отказват да работят, както и за тези, които не декларират извънредните си доходи.

Според Хайл безработните не трябва да се считат за мързеливи, но на всеки, който отказва срещи, за да си намери работа, трябва да бъдат налагани ограничения.

Позицията на министъра обаче беше остро разкритикувана от Социалната асоциация на Германия. Според групата замразяването на помощите показва, че "управляващата коалиция не е в час с нуждите на търсещите работа".

"Бедността е част от ежедневието на много хора в Германия. Замразяването на помощите идва след години на криза и увеличение на цените", заяви председателката на асоциацията Михаела Енгелмайер.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес