Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е готова да реши проблема с транзита на петрол за Словакия: Ето при какви условия

30 юли 2024, 12:48 часа • 8014 прочитания

Украйна гарантира транзита на петрол за компаниите, които не са обект на санкции, и е готова да реши проблема с транзита за Словакия в унисон със споразумението за асоцииране с ЕС. Това каза украинският заместник министър на енергетиката Роман Андарак.

Вчера словашкият премиер Роберт Фицо заплаши, че страната му ще спре доставките на дизел за Украйна, ако Киев не възстанови петролния транзит през територията си, спрял в края на юни заради наложените санкции на руската компания "Лукойл". Фицо: Спираме дизела за Украйна, ако не върне транзита на газ към Словакия (ВИДЕО)

Reuters цитира Андарак, че Украйна е готова да "реши проблемните въпроси", стига Словакия да активира съответния механизъм в рамките на споразумението за асоцииране.

"Засега това не е направено", посочва Андарак в писмен коментар за агенцията, добавяйки, че Киев "гарантира непрекъснатия петролен транзит" за всички компании, които не са обект на западни или украински санкции.

Доставките през Украйна от други руски доставчици не са прекъснати и страната остава сигурен партньор на ЕС в петролните доставки, заключава Андарак.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес