Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Търсим работници за морето от Непал и Бангладеш. В България липсва работна ръка": Говори министърът на туризма

30 май 2024, 08:29 часа

Служебният министър на туризма Евтим Милошев се оплака, че най-големият проблем, който е заварил в сектора на туризма, е липса на работна ръка и тази липса създава много големи трудности. Решението се търси в работници от трети страни, но проблемът с издаване на визи седи с огромна сила, коментира той в студиото на bTV. 

Реклама

Още: Има пари в туризма, но няма кадри: Говори служебният министър на туризма

В България липсва работна ръка

Милошев посочи, че в България липсва работна ръка, въпреки че има бежанци и безработни у нас. Всеки търси някакви решения и то решения отвън, посочи той и даде пример, че търсим работна ръка от Непал и Бангладеш. "Няма друго решение и затова усилията на Министерство на туризма и на държавата са за издигане на престижа на България и родното Черноморие", добави Милошев.

По думите му липсата на работна ръка е огромен проблем в туризма. Регулацията е тежка, но държавата се опитва всячески да помогне, за да реши проблем с липсата на работна ръка в туризма.

Работодателите са готови да дават големи заплати за персонал по морето

Евтим Милошев изтъкна още, че работодателите са готови да дават големи заплати, стига да имат персонал по морето. Той още веднъж натърти, че големият проблем остава липсата на работна ръка и работници. Българското Черноморие е едно райско място, заповядайте, призова туристическият министър.

Милошев увери, че и морската вода е чиста и няма причини за притеснение.

Още: Евтим Милошев: Това лято по морето ще плащат на персонала с 20% повече

Ще има ли достатъчно спасители и лекари по морето?

Милошев обясни, че концесионерите (всички стопани на плажовете) трябва да са много щастливи, защото вчера Министерски съвет е приел постановление, с което най-популярно казано урегулирането на водно-спасителната дейност по Черноморието през този сезон ще се изпълнява със старата наредба. Има липса на работна ръка по отношение на спасителите и медицинските екипи, уточни той.

Плажовете, които нямат стопани и не са отдадени на концесия, са грижа вече на Министерство на туризма и на областните управители.

Между 8 и 10 лева ще бъде цената на шезлонг и чадър по морето.

Още: Милошев обеща решение на проблема с плажните спасители

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес