Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитският суверенен фонд става вторият най-голям акционер в Aston Martin

15 юли 2022, 17:45 часа
Реклама

Акциите на Aston Martin се повишиха с 20% в петък, след като Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) стана вторият най-голям акционер в компанията-производител на автомобили. Фондът придоби дял от близо 17%.

Посредством инвестицията на стойност 78 млн. паунда и емисията права на стойност 575 млн. паунда, 109-годишната компания ще може да намали дълга си и да инвестира в разработването на нови модели автомобили, придава Reuters.

Саудитският суверенен фонд ще притежава дял от 16.7% от компанията и ще има право на две места на борда на директорите. По-голям дял от 18.3% държи единствено Yew Tree Investments, собственост на канадския милиардер Лорънс Строл.

Фондът разнообразява инвестициите си, които предимно влага в петролни проекти, с покупка на дялове в производителя на електромобили Lucid Motors и автомобилната компания McLaren.

За Aston Martin, която обявява банкрут седем пъти в своята история, инвестицията създава сигурност за бъдещето на компанията. Понастоящем вторият най-голям дял се държи от Mercedes-Benz и се равнява на 9.7%.

Наследство от дългове

„През 2020 г. наследих обременен от проблеми бизнес“, който трябваше да бъде променен, казва Строл. COVID ограниченията и нарушенията в глобалните вериги за доставки забавиха възстановяването на компанията, добавя той.

Половината от новопостъпилия капитал ще бъде използвана за изплащане на дълга на компанията, който възлиза на 957 млн. паунда към края на март. Автомобилният производител отложи възобновяването на продукцията от 2023 г. за 2024 година.

Компанията казва, че предишният собственик – италианската инвестиционна фирма Investindustrial и китайската автомобилна компания Geely са предложили да инвестират 1.3 млрд. паунда миналата седмица, но бордът на директорите на Aston Martin е отказал.

Строл казва, че офертата всъщност е прикрит ход за придобиване на контрол, а евентуалното ѝ приемане е щяло да направи двете отправили предложение компании най-големите акционери в Aston Martin.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес