Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски и китайски фирми ще строят заводи за литий в Боливия

30 юни 2023, 09:35 часа
Реклама

Китайски и руски компании ще инвестират повече от 1,4 милиарда долара в добива на литий в Боливия, една от страните с най-големите запаси от минерала, използван в батериите за електрически автомобили, съобщи правителството в Ла Пас в петък.

Китайската Citic Guoan и руската Uranium One Group – и двете с основен държавен дял – ще си партнират с държавната боливийска YLB за изграждането на два завода за преработка на литиев карбонат, каза президентът Луис Арсе, цитиран от АФП.

Литият често се описва като „бялото злато“ на революцията в чистата енергия, силно желан компонент за мобилни телефони и батерии за електрически автомобили. 

ОЩЕ: Трюдо обвини Китай, че използва робски труд в производството на литий

Боливи през януари подписа споразумение и с китайския консорциум CBC за изграждане на два завода за литиеви батерии. Министерството на енергетиката на страната заяви в изявление, че всяка от двете нови инсталации ще има капацитет да произвежда до 25 000 метрични тона литиев карбонат годишно. Строителството ще започне след около три месеца. Китай и Русия са сред основните купувачи на литий в Боливия. Литият се добива предимно в Австралия и Южна Америка.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес