Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат драстично увеличение на глобата за неподдържане на запаси от нефтопродукти

28 юни 2016, 14:16 часа • 653 прочитания

500 лева глоба за всеки тон нефт и/или нефтопродукти, които не са създадени като задължителни резерви съгласно Закона за запасите от нефт и нефтени продукти. Това се предлага в предложение за промени на закона, което вече е пуснато за обществено обсъждане.

Действащата към момента санкция в двоен размер на левовата равностойност на запасите по пазарни цени е очевидно несъразмерна, се посочва в предложението. Освен това глоба е предвидена и за законни представители (например упълномощен юрист, счетоводител и т.н.) на задължените да създадат резервите лица, които не са изпълнили изискването. Представителите се глобяват с между 1000 и 5000 лева.

Нивата на запасите за извънредни ситуации, които се създават и поддържат от задължените лица и от агенцията, се определят от председателя на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ежегодно до 31 март. Задължените лица трябва да са готови с попълването на резерва до 1 май същата година.

В България задължително се поддържат резерви на следните нефтопродукти – автомобилни бензини, газьоли, реактивни горива от керосинов тип, гориво за дизелови двигатели, котелни горива и пропан-бутан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес