Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепа от 65 милиона евро от ЕС за електропреносната мрежа

25 юни 2024, 13:42 часа • 689 прочитания

Изпълнението на част от предвидените инвестиции от Eлектроенергийния системен оператор (ЕСО) през 2024 година ще бъдe подкрепено с 65 милиона евро европейско финансиране, съобщиха от ЕСО. Инвестициите са по проекта за разширяване на електропреносната мрежа GREENABLER.

Инвестициите

Проектът е на обща стойност от 857 млн. евро и е разделен на две. Инвестициите от първата група са за общо 568 млн. евро. С тях през следващите 7 години се предвижда да бъде извършена реконструкция на 720 км електропроводи за трансформацията им от напрежение 220 киловолта (kV) към 400 kV и синхронизирана реконструкция на прилежащите подстанции. С осигурените от Европейския съюз 65 млн. евро, Електроенергийният системен оператор ще изпълни планираните за 2024 година инвестиции от първия етап по проекта.

Още: Екстремните метеорологични условия са причина номер едно за прекъсвания на тока, сочи проучване на американската организация Climate Central

Втората група дейности по проекта GREENABLER предвижда реконструкция на електропровод "Хемус - Стара планина" и трансформацията му от ниво на напрежение 220 kV на 400 kV, реконструкции на 888 км електропроводи 110 kV и удвояване на 92 км електропроводи 110 kV за увеличаване на преносния капацитет на мрежата.

Инвестициите във втората група дейности са в размер на 203 млн. евро от Националния план за възстановяване и устойчивост. Останалата част от средствата, необходими за реализацията на проекта, ще бъдат осигурени от Електроенергийния системен оператор.

Изпълнението на проекта GREENABLER цели реконструкция на електропреносната мрежа и увеличаване на нейните преносни способности, за да бъдат осигурени необходимите технически възможности за интегриране на заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост нови ВЕИ проекти от общо 4,5 гигавата (GW).

ЕСО не е извършил и половината от планираните за годината ремонти на електромрежата

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес