Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По късни доби депутатите приеха рамката бюджета за 2018 г.

29 ноември 2017, 21:51 часа • 1930 прочитания

В 21 часа след двучасови дебати Народното събрание прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. Това стана след като 120 депутати гласуваха "за", 86 "против" и 1 "въздържал се".

Ключовите параметри, записани в рамката предвиждат приходи от данъци помощи и дарения - близо 23.52 млрд. лв., от които данъчни приходи - 21.04 млрд. лв. Предвидените разходи са за 11.96 млрд. лв., а трансфери и субсидии - за 11.08 млрд. лв., от които най-големите са за Националния осигурителен институт - 4.5 млрд. лв, за общините - 3.26 млрд. лв., и за здравната каса - 1.29 млрд. лв. Вноската в Европейския съюз ще е малко повече от 1.13 млрд. лв., а дефицит на държавния бюджет - 662.34 млн. лева.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%. Крайното потребление ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

По време на дебатите опозицията използва момента, за да разкритикува сериозно управляващите, като депутати от БСП на няколко пъти намекнаха, че бюджетната рамка обслужва корпоративни интереси, а богатите ще стана по-богати и съответно бедните - по-бедни. "Червеният депутат Жельо Бойчев откри фронта, като заяви, че бюджетът за 2018 г. е бюджет на една пропусната година за България.

Според него е меко казано странно защо се запазва "досегашната несправедлива данъчна структура", след като страната ни остава единствената европейска страна, която облага минималните доходи на своите граждани. Той на няколко пъти използва момента, за да "рекламира" прогресивното облагане, което според "червените" ще остави у българските граждани над 1 милиард лв. разполагаем доход, "който ще стимулира потреблението, което ще доведе до по-висок икономически растеж".

Станислав Станилов "Атака" припомни, че именно правителство, начело с БСП, е въвело плоския данък. Той попита и защо БСП не предлага по-сериозно облагане на корпоративно ниво, а се цели в прогресивно за физическите лица. Бойчев му отговори, че това е направено с определена цел, но сега вече времената налагат промени.

След него думата взе Йордан Цонев от ДПС, който анализира бюджета: „За разлика от миналата година виждаме сравнително добре планиран БВП, на базата на който се получават прилични приходи като планиране“, обясни той.

По думите му, приходите са планирани консервативно, икономическият растеж и структурата на БВП дават възможност за по-смело планиране на приходите. Цонев обаче счита, че най-голямата беда идва при разходите в бюджета, защото експертите на ГЕРБ в сферата на икономиката не са показали никакво желание за реформи. "Ако има такива, те са изключително плахи", констатира той.

"Ако растежът бъде насочен през инвестициите, а не през потреблението, има възможност той да бъде ускорен до 6-7 на сто, но няма сериозни стъпки, които да насочат икономиката към по-мощни инвестиции, външни и вътрешни", констатира Цонев.

Думата взе и соцлидерът Корнелия Нинова, която очаквано отправи сериозни критики - бюджетът на ГЕРБ бил за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори. По думите ѝ управляващите са превърнали бюджета в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и купуване на политическо спокойствие.

Според нея ГЕРБ не предлага нищо ново и различно от досега, "а то е повече пари в доказано неработещи системи". Тя даде примери със здравеопазването, образованието и демографската криза. Нинова дори настоя да има държавни пари за инвестиции, след като не се привличат частни.

Тя нападна управляващите и по друга линия - тази на общините. По думите ѝ, кметовете на БСП имат подадени над 60 одобрени проекта, но нефинансирани от централната власт. "Г-н Симеонов, докато вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лева - какво става тук", попита председателят на БСП. Тук се намеси лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че при представителите на ГЕРБ няма "делене на наши и ваши".

"Ако бяхме управлявали последните 8 години страната щеше да бъде с още по-голям темп на развитие. Напомням Ви, че през двете години от вашето управление ни върнахте с 8 години назад“, контраатакува той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес