Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пламен Димитров: Минималната заплата в Сърбия е по-висока, отколкото в България

13 октомври 2024, 20:00 часа • 1024 прочитания

В Северна Македония и Сърбия минималната заплата е по-висока, отколкото в България. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "На фокус" в Нова телевизия. 

Ръстът на минималната заплата 

По думите му като ръст минималната работна заплаат в България не е най-висока в Европа, нито като абсолютен размер остава на последно място. 

Той отбеляза, че за последната една година в много от държавите от Източна Европа е имало сериозен скок на минималните работни заплати. "Румъния и Хърватия с 23% увеличиха своята минимална работна заплата, Хърватия с 20%. Нашите 15.4% за догодина изглеждат не чак толкова много", каза Димитров. ОЩЕ: Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

Няма да се отрази на инфлацията

Той не се съгласи с тезите на бизнеса, че увеличението на минималното заплащане ще доведе до ръст на инфлацията. "Очевидно, че това не се случва не само при нас, а и в останалите държави-членки. Инфлацията е доста прилична и се успокоява", обясни президентът на КНСБ. 

На въпрос какво ще стане, ако минималната работна заплата не бъде вдигната, Димитров отговори: "Не виждам как няма да се вдигне. Би трябвало да работим по действащото законодателство. Законът хубав или лош, трябва да се изпълнява".

По думите му, ако се стигна до там, ще има бунтове. Според него ръстът на минимална работна заплата ще се отрази положително на потреблението. ОЩЕ: Ясен е размерът на минималната работна заплата от 2025 г., който предложи служебният кабинет (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес