Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От догодина ще можем да се пенсионираме, без да спираме работа

24 декември 2014, 14:44 часа • 67948 прочитания

От 1 януари ще можем да се пенсионираме и да не спираме с осигуряването. Това е възможно благодарение на решение на Европейския съд.

Според решение на съда изискването да прекратим осигуряването си, за да получим пенсия, нарушава еврозаконодателството. Съгласно сегашните правила, за да подадем документи за пенсия, трябва да прекратим осигуряването си, т.е. трябва да спрем да работим, пък било то и за един ден. Условието затруднява хората, особено тези които работят в чужбина, тъй като им се налага да обясняват на шефа си, че трябва да ги отстрани от работа за един ден и след това пак да ги назначи.

Заради тази практика българка заведе дело срещу страната ни, което стигна до Европейският съд, съобщи bTV. А той реши, че така се нарушава правото на свободно движение на хора, на свободното установяване на фирми и предоставяне на услуги в ЕС. „Вече няма изискване към никого да си прекратят осигуряването, за да им се отпусне пенсия за осигурителен стаж и възраст, тази отмяна ще влезе в сила от 1 януари 2015 г., т.е. след няколко дни", обясни Добринка Бонева от социалното министерство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес