Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остра реакция на Пекин срещу новите европейски мита

12 юни 2024, 17:10 часа • 3635 прочитания

Пекин излезе с остра реакция на съобщението на Европейската комисия, че предлага налагането на мита върху вноса на китайските електромобили, между 17 и 38,1 на сто, предаде Ройтерс

Предложението на ЕК идва на фона на разследване, което Еврокомисията започна миналия септември. То е свързано с огромните субсидии, които правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически автомобили.

Китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, се посочва в съобщението на Еврокомисията.

Още: Официално: ЕК обяви новите мита за китайски електромобили

Вредно за отношенията между Китай и ЕС

"Това разследване е типичен случай на протекционизъм. Налагането на митнически тарифи върху вноса на електрически превозни средства от Китай нарушава принципите на пазарната икономика и правилата на международната търговия", заяви Лин Цзиан, говорител на китайското външно министерство.

"То е вредно за икономическите и търговските отношения между Китай и ЕС, за стабилността на световния автомобилен пазар и на веригите за доставка. В крайна сметка ще подкопае собствените интереси на Европа", посочи той.

Европейската комисия, която определя общата търговска политика на Евросъюза, обяви, че новите мита ще варират спрямо различните производители. Така например за BYD е предвидена ставка от 17,4 на сто, за Geely - от 20 на сто, а за SAIC - от 38,1 на сто.

Още: Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес