Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски подозира отклоняване на ДДС от големите търговски вериги

11 февруари 2014, 12:09 часа • 28766 прочитания

Защо големите търговски вериги никога не вписват в Агенцията по вписванията и в Търговския регистър годишните си финансови отчети? Този въпрос зададе вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на срещата на правителството с бизнеса, предаде БГНЕС.

Бобева попита и защо след като големите търговски вериги са спазвали законите в страните, от които идват, сега по всякакъв начин се противопоставят на каквато и да е регулация. Тя съобщи и днес, че предстои публичното представяне на законопроект срещу нелоялните търговски практики.

Премиерът Пламен Орешарски също коментира, че при големите търговски вериги се наблюдават различни търговски практики и различно третиране на местните производители и доставчици и чуждестранните такива. Трудно мога да си отговоря на въпроса защо големи търговски вериги внасят стоки от еднолични търговци. Това силно ми намирисва на отклоняване от ДДС. Не виждам къде е мястото на едноличните търговци в търговията между две мултинационални компании, каза министър-председателят, а изказването му предизвика ръкопляскания от страна на представителите на бизнеса.

Министърът на финансите Петър Чобанов, който също бе на събитието, пък каза, че Националната агенция по приходите (НАП) вече е започнала проверки на някои големи търговски вериги по подозрения за манипулиране на ДДС.

Ще засилим санкциите по отношение на администрацията, която не работи така, както трябва, заяви още Бобева.

Тя съобщи, че стратегията за административната реформа ще бъде разгледана на утрешното заседание на кабинета. Ще направим цялостен преглед на санкциите за администрацията, която не изпълнява функциите си или извършва закононарушения. Ще направим сравнение с други европейски страни и ще засилим санкциите по отношение на администрацията, която не работи, така както трябва. Ще има и оценки за въздействие на всички закони и решение на Министерски съвет, заяви тя.

Какво още ще се променя за бизнеса според Бобева - научете в Expert.bg

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес