Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов спад на производствените цени в Германия

20 юни 2024, 10:52 часа • 648 прочитания
Реклама

Цените на производител в Германия спаднаха през май с 2,2% на годишна база. Това показват данните на  федералната статистика Destatis.

За 11-и пореден месец

Това се случва след понижение с 3,3% през предходния месец и при осреднени пазарни очаквания за спад с 2 на сто, като представлява 11-и пореден месец на производствена дефлация, но спадът е най-сдържания от началото на тази серия от юли 2023 г. насам.

Още: Икономика №1 в Европа отчита ръст на фалитите в бизнеса

Спрямо предходния месец, производствените цени останаха без промяна след тяхно повишение с 0,2% през април и очаквания за нарастване с 0,3 на сто.

Поредното понижение се дължи на спад на цените на енергия с 6,4%, особено на природния газ с 16,3% и на електроенергията с 11,3% спрямо май 2023 г. В същото време разходите за междинни стоки се свиха с 1,8%.

От друга страна, цените на капиталовите стоки се повишиха с 2,4%, главно поради нарастване на цените на машините с 2,6% и моторните превозни средства с 1,6%.

Също така, разходите за недълготрайни потребителски стоки се увеличиха с 0,4%, докато този на дълготрайните потребителски стоки - с 0,7 на сто.

Още: Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано много

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес