Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина Георгиева: Равенството между половете ще ускори зеления преход

09 октомври 2024, 16:29 часа • 251 прочитания

Премахването на разликата между половете в науката, технологиите, инженерството и математиката ще ускори зеления преход – и ще го направи по-приобщаващ. Това написа в платформата Х (бивш Twitter) управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева

Думите й дойдоха във връзка с анализ на Международния валутен фонд за това защо жените рискуват да загубят при преминаване към зелени работни места.

Загубите за мъжете и жените от зеления преход

Мъжете заемат около 70 процента от работните места в света, които замърсяват околната среда. Така че може да се мисли, че те могат да загубят най-много от прехода към по-чиста енергия. И все пак анализът на МВФ показва, че жените също са изложени на риск от загуба по време на прехода. Това е така, защото твърде малко жени изучават наука, технологии, инженерство и математика (STEM), които са жизненоважни за зелените работни места на бъдещето. ОЩЕ: Лоши новини за световния преход към възобновяема енергия

Жените и зелените професии

Жените са много по-слабо представени в екологичните работни места. Само 6 процента от жените, които работят в развитите икономики, имат зелени работни места, в сравнение с над 20 процента от работещите мъже. Зелените работни места наемат още по-малък дял жени в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, отчитат от МВФ. 

Разликата между половете в обучението по STEM е една от най-големите пречки пред жените да получат зелена работа. Тези умения са от съществено значение за инженерството, възобновяемата енергия и технологичните сектори, които стимулират иновациите. Но жените остават недостатъчно представени в областите на STEM, въпреки значителния напредък във висшето образование. 

Зеленият преход и равенството между половете

МВФ препоръчват на политиците да подкрепят участието на жените в икономиката чрез намаляване на бариерите на пазара на труда, подобряване на достъпа до финансиране, реформиране на правните рамки и увеличаване на представителството в бордовете. Според фонда това ще направи зеления преход по-приобщаващ и ще подобри ефективността на политиките в областта на климата. ОЩЕ: Можеше да е България: Румъния спечели завод за батерии и 8000 работни места (ВИДЕО)

"Справянето с недостатъчното представяне на жените на зелени работни места има значителни икономически и екологични последици. Държавите с по-голям дял работници, обучени в STEM, и по-силни политики за равенство между половете обикновено имат по-рязко намаляване на емисиите на парникови газове в отговор на политиките за климата. Интензивността на емисиите в тези страни е с 2 до 4 процентни пункта по-ниска", показва изследването на МВФ. 

Целият анализ може да видите ТУК

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес