Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Картелообразен начин на ценообразуване": Пламен Димитров видя влияние върху заплатите от "няколко предприятия"

05 август 2024, 08:54 часа • 837 прочитания

Навсякъде има няколко големи предприятия, които дирижират цената на труда. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, като конкретно посочи областите Благоевград, Силистра и Хасково, но не обяви имена на предприятия - само каза, че са "7-8". По думите му, в България има "картелообразен начин" на "ценообразуване".

Отколешна икономическа логика е, че в доста сектори големи играчи определят основните правила на "играта" поради мащаба си.

Заплати и съкращения

Още: Пламен Димитров: България ще влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.

Димитров говори пред Нова телевизия и подчерта, че е абсурдно да сме с най-ниските заплати в ЕС, а например цената на млякото като абсолютна стойност в България да е по-голяма от тази в Германия и Нидерландия. Той изрази мнение, че в държавния сектор заплатите трябва да се вдигнат с 10-12%. Икономиката успява да произведе за толкова, смята синдикалистът.

Няколко десетки хиляди души са съкратени от малки, средни и големи предприятия в България заради проблеми на (външни) пазари, каза още председателят на КНСБ, но уточни: Да, може би това не е най-големият проблем, защото търсим 200 000 души и не можем да ги намерим.

"Всичко минава на автопилот, а и отвъд него", продължи Димитров и се възмути, че в енергетиката вървят съкращения, а сме говорили за преход.

Още: Наша съседка вдига минималната заплата до 1454 лева от 1 юли

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес