Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономиката на еврозоната набира скорост, докато Германия се възстановява

13 май 2024, 12:44 часа • 1696 прочитания
Реклама

Икономиката на еврозоната вероятно ще се разширява по-бързо, отколкото се смяташе досега, тъй като най-големият член на блока – Германия – излиза от продължилата над година почти пълна стагнация, сочи проучване на Bloomberg сред анализатори.

Очаква се производството в 20-членния валутен съюз да нарасне с 0,7% през 2024 г. – повече от прогнозирания в последното месечно проучване ръст от 0,5%. Брутният вътрешен продукт в Германия сега се очаква да нарасне с 0,2% спрямо с 0,1% преди това.

ОЩЕ: ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Резултатите от анкетата, които включват и подобрения на прогнозите за Франция, Италия и Испания, отразяват нарастващия оптимизъм в региона. Показателите за БВП през първото тримесечие изненадаха с положителна промяна, инфлацията се прибилижава до 2%, а Европейската централна банка се подготвя за понижаване на лихвените проценти.

Снимка: iStock

Респондентите в проучването предвиждат 3 намаления с по четвърт пункт през тази година на депозитната лихва, която в момента е 4%. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви миналия месец, че икономиката на еврозоната „се подобрява и ясно се виждат признаци на възстановяване.

Проучването предвижда инфлацията в еврозоната да се доближи до 2% през следващите тримесечия и да достигне това равнище през второто тримесечие на следващата година.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес