Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хазартната индустрия у нас изживява истински бум

20 юни 2024, 07:20 часа • 5619 прочитания

Хазартната индустрия у нас изживява истински бум, а възможностите да се правят залагания стават все по-неограничени във времето и пространството.

Изплатени са рекордни печалби

Само през миналата година хазартните фирми са изплатили почти 6 млрд. лв. печалби на местни физически лица, което е със 147% повече от 2022 г. Тогава сумата на изплатените печалби е била 2.34 млрд. лв., съобщава Националната агенция по приходите (НАП) пред Mediapool.bg.

ОЩЕ: Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Сумата е впечатляваща, още повече, че в нея не влизат малките печалби под 5000 лв. Тя е показател за огромните и постоянно нарастващи обороти в тази индустрия, чийто продукти водят до зависимости и тежки последици за здравето и финансовото състояние на клиентите.

Засега привидните опити на държавта да ограничи хазарта не дават резултат.

Въпреки че през 2020 г. беше сложен край на частните лотарии след войната срещу Васил Божков, оборотът на легалния хазарт се е вдигнал около 10 пъти за последните пет години. За сравнение през 2017 г. изплатените печалби над 5000 лв. са били за общо 627 млн. лв.: България през 2020 година: Васил Божков – обществен враг номер едно

Оттогава се е увеличил и броят на хората, играещи хазартни игри. От данните на НАП става ясно, че през 2023 г. доходът от 5.79 млрд. лв. е изплатен на 120 853 местни физически лица. Докато през 2017 г. сумата от 627 млн. лв. е била изплатена на 13 447 физически лица, които през годината са спечелили от хазарт над 5000 лв.

ОЩЕ: Световен букмейкър напуска България след промените в Закона за хазарта

Обороти в тайна

Хазартната индустрия ревностно крие оборотите си и за тях може да съдим само по косвени признаци като в случая с изплатените печалби.  

По данни на Асоциацията на игралната индустрия в България през последните две години браншът е внесъл в хазната по над 300 млн. лв. годишно от данъци и такси. Те бяха обявени от гилдията като най-високите постъпления в абсолютна стойност за последните 10-15 г.

Интересно ще е да се видят финансовите резултати на хазартната индустрия след последните законови промени от тази година. От една страна парламентът свали таксите за част от хазартните игри, а от друга, забрани рекламата им в медиите. Доколко забраната на реклама в медии всъщност ще работи, предстои да видим - Actualno.com има данни, че в медийния бранш се търсят законови вратички, особено що се отнася до задълженията пред СЕМ и присъствието в медийния регистър на Съвета, което е юридическо неудобство, тъй като СЕМ е един от отговорните по новия закон контролни органи и трябва да следи за непозволена реклама на хазарта - другият е НАП, данъчната агенция е даже с по-важни функции за новия хазартен закон, защото забраната е в сила за "интернет страници", не просто и само за медии.

Първоначалната глоба за нарушение на забраната на реклама на хазарт е 30 000 лв., но може да стигне и 50 000 лв. при рецидив - за всяко отделно доказано нарушение.

ОЩЕ: Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес