Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви се смяна на държавния представител в "Лукойл Нефтохим", въпросът е защо

18 октомври 2024, 12:10 часа • 663 прочитания

През ноември Управителният съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще проведе извънредно Общо събрание, на което ще се гласува смяна на представителя на държавата. Това се случва след искане на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, като мотивите не са обявени, става ясно от отговор на министъра на зададен му парламентарен въпрос.

Първи опит за смяната - неуспешен

На 17 септември беше проведено заседание на Общото събрание, на което имаше точка за смяна на члена на Надзорния съвет Бойко Ницов с Цветан Цирков. За това се разбра не от енергийния министър, а от бившия ни посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев и от Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. В крайна сметка Агенцията по вписванията отказа да впише Цирков като нов представител на държавата в „Лукойл Нефтохим“, защото на заседанието на Общото събрание не е бил представен 100% от капитала на акционерното дружество – т.е. има противоречие с разпоредба от търговския закон.

Още: При слухове за бъдеща продажба: Кабинетът опитал да смени държавния представител в "Лукойл Нефтохим"

Тогава Ивайло Мирчев обвърза готвената смяна с бъдещата продажба на бургаската рафинерия, отчитайки, че Бойко Ницов беше избран за член на Надзорния съвет преди година и след конкурсна процедура от редовното правителство "Денков-Габриел". Цирков е дългогодишен служител в Министерство на икономиката и индустрията в отдел „Публични предприятия“.

"Изненадващо, правителството е решило да смени представителя на държавата. Сегашният е професионалист с безупречна репутация, назначен от нас, въпреки огромната съпротива от различни влиятелни проруски кръгове. Правителството опитва да го замени с нов, за да се гарантира, че бъдещата сделка (най-вероятно с бизнес група близка до Путин и Орбан) ще мине безпроблемно, без много шум и собствеността ще бъде прехвърлена в "правилните ръце"", твърдеше Мирчев в своя публикация във Facebook на 27 септември.

Още: Цената на горивата и продажбата на "Лукойл Нефтохим": Нищо ново на Източния фронт

Илиян Василев пък публикува документ с дата 16 септември 2024 г., с който Малинов се обръща до председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД Евгени Маняхин и пише: „Във връзка с обявената покана за свикване на Редовно годишно общо събрание на акционерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, насрочено за провеждане на 17 септември 2024 г., Ви предоставям информация за направен от Министерство на енергетиката избор на представител на държавата в Надзорния съвет (НС) на дружеството, с молба за включване в дневния ред, със следното предложение за проект на решение: Освобождава от състава на НС Бойко Маринов Ницов (...) и избира Цветан Петров Цирков за член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД“".

Още: Илиян Василев: Една от причините за хаоса е вървящата зад кадър сделка за рафинерията в Бургас

Снимка: "Лукойл Нефтохим Бургас"

Втори опит - какво разкрива министърът?

На 4 октомври до министър Малинов постъпва депутатски въпрос, зададен му от Мартин Димитров от ПП-ДБ: „Готвите ли смяната на Бойко Ницов като представител на държавата в „Лукойл Нефтохим“ и ако наистина имате такова намерение, кой ще го замени на този пост?“.

Писменият отговор идва 10 дни по-късно и гласи, че след отказа на Търговския регистър да бъде осъществена смяната, на 30 септември Малинов е изпратил писмо до председателя на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ с искане за свикване на извънредно Общо събрание. Предложението е за промяна в състава на Надзорния съвет на дружеството, като на мястото на настоящия член „се предлага г-н Цветан Цирков – дългогодишен държавен служител с опит в икономическата сфера“. Предложението е било разгледано от УС на 4 октомври и в резултат на това е взето решение за свикване на извънредно събрание. Няма конкретна дата, знае се само, че ще е другия месец.

След като при предишния опит за смяна от Министерството на енергетиката мълчаха, сега Владимир Малинов посочва, че по повод разглеждането от Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“ на Годишния финансов отчет за 2023 г. на дружеството – в Министерството на енергетиката „няма постъпила информация от представителя на държавата в НС, както и депозирано искане от негова страна за становище от МЕ по въпроси, разглеждани на заседанието“. „Следва да се отбележи, че за свикваното на 17 септември 2024 г. Редовно годишно общо събрание на акционерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД Министерството на енергетиката се информира от публикуваната в Търговския регистър покана и от получена информация в устен порядък от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД“, добавя той.

Още: Мащабната проверка в "Лукойл Нефтохим" и износът на горива за Украйна: Главчев отговори

„С оглед на така получената информация с наше писмо (...) бяха изискани от председателя на УС писмени материали по въпросите от обявения дневен ред“, пише министърът. С писмо от 16 септември е предложено включване на точка в дневния ред на Общото събрание във връзка с направен избор от Министерство на енергетиката за представител на държавата в Надзорния съвет на дружеството“, признава той.

Държавата, чрез Министерство на енергетиката, е притежател на една акция клас „А“ от капитала на „Лукойл Нефтохим Бургас“, наречена „Държавна акция с особени права №1“. Едно от правата на държавата е да свиква Общо събрание на акционерите, с право на глас за приемане на тези решения от компетентността на ОС, за които притежателят на акцията клас „А“ има особени права, изрично предвидени в Устава. „Друго право на държавата е да предлага един от членовете на Надзорния съвет, който Общото събрание задължително избира“, посочва министър Малинов.

Още: Продажба на "Лукойл Нефтохим": Източник на френските служби заговори

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес