Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Следващата година ще има директна връзка Централна гара - Летище София

03 април 2014, 14:51 часа • 21543 прочитания

След само една година ще има връзка между летището и Централна гара. Затова ремонтът на гарата е от изключителна важност, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на церемонията по откриването на строителните дейности за рехабилитацията на Централна жп гара София.

„София видимо се обновява и този проект за цялостната реконструкция на едно от знаковите места в София във всички случаи ще допринесе за това столицата ни да има европейски вид за какъвто всички мечтаем. Този проект всъщност е част от общите усилия за обновяването на нашия град. Допреди 2 години булевардите и улиците пред Централна гара бяха отблъскващи. С минаването на метрото и строителството му до гарата видяхме обновените булеварди, построените велоалеи и тротоари, новото осветление. В момента се изгражда участъка от метрото до летището. И всъщност този проект, за този участък от метрото, създава истинска интермодалност – нещо, което е съвременна, ефективна форма за организация на транспорта”, каза столичният кмет.

В речта си Фандъкова допълни, че общината полага огромни усилия, за да може и пространството пред гарата да придобие също европейски вид, предаде Агенция "Фокус".

„Знаем в какво състояние е в момента. Тук искам специално да поема ангажимента - заедно с кмета на район Сердика работим активно, за да може това пространство да бъде предоставено на младите хора, които се занимават с култура, културни индустрии. Те имат огромно желание да стопанисват пространството, а пък ние ще им помогнем със всичко, така че в рамките на кандидатурата на София за Европейска столица на културата да превърнем това знаково пространство за града от едно непривлекателно и отблъскващо място в едно привлекателно място за култура за младите хора".

Фандъкова също така изказа благодарност към изпълнителния директор на НКЖИ за помощта, която оказва компанията при изграждането на гарата на метростанция №21: „Новата гара, която е част от проекта на метрото, за да може наистина да осигурим тази пълна интермодалност и за да може всички да имат възможността за бърз и удобен достъп от аерогарата до Централна жп гара”, допълни столичният кмет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес