Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър: Проблемът с мините ще бъде разрешен в най-скоро време (ВИДЕО)

06 януари 2023, 14:16 часа • 1719 прочитания

Проблемът с мините ще бъде разрешен в най-скоро време. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов за въглищните централи и тяхното бъдеще. 

ОЩЕ: ГЕРБ предлага решение, за да не се затварят въглищните централи (ВИДЕО)

Той уточни, че за разлика от предишните управляващи представителите на ТЕЦ-овете участват активно в процеса. По думите му участват в решението синдикати и браншови организации, както и партиите, включително и "Продължаваме промяната" и "Демократична България". "Въпреки че се съмнявам, че те могат да кажат нео смислено, като гледам коментарите от последните дни", добави още той. 

Министърът коментира дали е необходимо решение на парламента за предоговаряне на емисиите по Плана за възстановяване.

"Планът за възстановяване и устойчивост не изисква решение на Народното събрание, но ако има такова, то е много от полза, тъй като бидейки правителство с ограничен мандат ,пред нас винаги се поставя въпроса какво ще стане, като дойде редовното правителство", заяви Христов. Според него такава позиция би дала сигурност, че след тях тази позиция ще бъде продължена, независимо кой състави правителството. 

Той бе категоричен, че за него всичко може да се предоговари и шансът е добър, когато се отиде с ясна позиция, аргументи и ангажименти, които съвпадат с европейските цели. "Когато се отива неподготвен, с протегната шепичка и с поклон, нещата не се случват, обикновено ти хвърлят жълти стотинки и резултатът е, какъвто го виждате сега", добави още Христов. 

Христов коментира и стратегията за енергетика, като уточни, че са направили обстойни анализи относно необходимостта от енергийни мощности, потребление в България. "Стратегията предвижда развитие на атомната енергетика, но повече детайли за това ще получите следващата седмица", добави още енергийният министър. 

Христов подчерта, че целта на тази стратегия е да останем енергийно независими и енергиен лидер. "Бълария е един от най-големите износители. Тази година сме изнесли енергия 12 тераватчаса. Рекордно за всчики години. Смятаме да задържим тази лидерска позиция, тъй като това е съществена част от БВП на страната и не може с лекота да изтриваме икономически ефект", добави той.

ОЩЕ: ПП иска служебният кабинет да предоговори намаляването на емисиите с ЕК(ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес