Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК обяви решението си за вноса на руски газ

25 септември 2024, 16:20 часа • 336 прочитания

Страните членки на ЕС сами ще решават дали да ограничат или да спрат изцяло вноса на руски газ по тръбопроводи или на втечнен природен газ. Това заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий, цитиран от БНР.

Искане на Полша и Прибалтийските страни

Той бе попитан дали може да се очаква Комисията да излезе с ново законодателно предложение след искането на Полша и Прибалтийските страни за пълна забрана на вноса на руски втечнен природен газ. Причина за това са опасенията, че транзитът на руски газ все още е значителен източник на приходи за военната машина на Кремъл.

Още: Проучване: ЕС пак внася повече газ от Русия, отколкото от САЩ

"Според последния пакет от санкции Русия няма да може да използва европейски пристанища за неговия транзит към други клиенти по целия свят. Като част от регламента за газовия пазар дадохме на страните членки инструмент, чрез който да вземат свои национални решения да забранят изцяло или да ограничат вноса на втечнен природен газ или газ по тръбопроводите", уточни Макфий.

Той обаче отказа да се ангажира с отговор на въпроса какви стъпки може да предприеме Комисията в бъдеще, като се позова с практиката да не се правят такива спекулации.

Москва заплаши европейските потребители с по-висока цена на газа

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес