Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕБВР: Инфлацията е единствената неизвестна пред влизането на България в еврозоната

30 май 2022, 23:20 часа • 1591 прочитания
Реклама

За да се влезе в еврозоната, има комплекс от много ясни критерии от гледна точка на бюджетен дефицит, инфлация и други. България, която в момента е във валутния механизъм ERM II, има много стабилна макроикономическа рамка, много силна фискална позиция, валутен борд, така че критерият за валутния курс ще бъде изпълнен много лесно. Единствената неизвестна е инфлацията, която нараства много бързо - както тук, така и в еврозоната. Това посочи в интервю за БТА президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо, която направи първата си визита в страната ни откакто оглави институцията.

В София Рено-Басо се срещна с премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като с българските власти бе подписан меморандум за разбирателство.

"Ще бъде важно да се види как ще се развие инфлацията през идващите месеци, в сравнителен темп тук и в останалата част на еврозоната. Така че бих казала, това е единствената неизвестна", подчерта президентът на ЕБВР, допълвайки, че България разполага с всички елементи, които са й необходими, за да покрие официалните критерии за присъединяване към еврозоната.  

Според г-жа Рено-Басо след приемането на еврото не би трябвало да се очаква конкретен натиск върху инфлацията. По думите й от една страна това се вижда от примера на останалите страни, приели единната валута, като родната й Франция, но и заради валутния борд, при който българската валута вече е обвързана с курса на еврото. Тя все пак призна, че е възможно да се стигне до различно възприемане у гражданите, като се появи разминаване между възприемането и реалността.

Президентът на ЕБВР не се ангажира с конкретни прогнози за инфлацията, посочвайки бързото развитие и огромните шокове от възстановяването след коронавирусната пандемията и войната в Украйна, която оказва огромно влияние върху цената на енергията и храните. По думите й прогнозите, както за ЕС, така и за България, са инфлацията бавно да се върне към по-ниски равнища.  

При настоящата ситуация е важна стабилната, предпазлива фискална политика, а когато е необходима подкрепа, тя да бъде изключително целенасочена - към гражданите, които наистина имат нужда от подпомагане, защото са по-уязвими, и да се избягват мерки, които биха били много скъпи за правителствата и биха оказали влияние върху дълговото равнище, посочи г-жа Рено-Басо.

Секторите, които ЕБВР определя като приоритетни при оказваната подкрепа, са възобновяемата енергия, развитие на инфраструктурата, публично-частни партньорства, например в Летище "София". "Работим например по диверсифициране на газовите доставки, но продължаваме и да инвестираме в енергийна ефективност, във водоснабдителни компании, както и в капацитет за съхранение на газ. Това, може да се каже, са три приоритета, които бихме искали да проучим, да разработим на място като отговор на новия контекст, създаден от войната в Украйна", посочи президентът на ЕБВР.

Институцията силно подпомага частния сектор, например в сферите на застраховането и финансите, но и малките и средни предприятия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес