Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не знае колко земеделски земи са на руски фирми

01 октомври 2024, 07:20 часа • 706 прочитания

Българската държава разполага с данни за притежанията на фирми с руско участие, но мащабите и видът на тези инвестиции не са съвсем ясни. Това се разбира от отговор на министърът на правосъдието Мария Павлова на въпроси, зададени от народния представител ПП-ДБ Мартин Димитров в рамките на парламентарния контрол, пише в. "Сега".

Какво знае държавата?

Министър Павлова обяснява в отговора си, че информационната система на Агенцията по вписванията дели имотите на три вида - сграда, част от сграда и поземлен имот. В последната категория обаче влизат всякакви терени и няма отделна разбивка за земеделски земи. Така от информацията се разбира, че 4492 фирми с руско участие са собственици на поземлени имоти, но не са разбира колко от тези активи са ниви, пасища, гори и др.

ОЩЕ: Установиха 46 000 фирми с руска връзка, 21% са в България: Проучване на Moody's

Става ясно още, че 1428 фирми имат вписан по един недвижим имот, а други 3108 държат поне два.

4386 дружества са придобили сгради или части от сгради, посочва служебният министър, която отново не дава ясна картина на руските притежания - защото едно е да имаш апартамент в жилищен блок или в апартхотел, друго е да държиш кооперация, трето - да имаш хотел или цял ваканционен комплекс и т.н.

Актуалните числа, изнесени от министър Павлова, са особено интересни на фона на официалната статистика на БНБ, според която от началото на войната в Украйна инвестициите на руски фирми и граждани у нас неотклонно намаляват.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес