Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чобанов иска от НАП 20 % оптимизация на централната администрация

05 февруари 2014, 19:45 часа • 28237 прочитания

Министърът на финансите Петър Чобанов е изпратил писмо до изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП), с което ще настоява за 20% оптимизация на централната администрация с цел този човешки ресурс да се използва за засилване на контролните функции на данъчните.

Той коментира неизпълнението на двете приходни агенции, което е под 200 млн. лв. и уточни, че има няколко фактора, които са трудни за прогнозиране. За неизпълнението на данъчните приходи в Бюджет 2013 г. е повлияло възстановяването на средства по обжалвани и отменени ревизионни актове на НАП в размер на 150 млн. лв. от минали години, 90 млн. лв. за лихви за невъзстановен данъчен кредит, които за 2012 г. са отчетани като приходи, както и възстановяването на надвнесен корпоративен данък в размер на 170 млн. лв. от предходни години.

Петър Чобанов анонсира, че очаква по-добро изпълнение на приходите за месец януари, в сравнение в януари 2013 г., както и дефицитът да бъде под размера на дефицита от миналогодишния януари.

Очаква се скоро директорът на Агенция „Митници“ да представи проект за Устройствен правилник и конкретните промени, които ще доведат до по-добрата работа на митниците.

Тази година няма да има нужда от актуализация на бюджета. Не виждам причини да се смята, че тя ще се наложи. Предварителните резултати за януари показва, че сме събрали повече приходи отколкото през януари миналата година. Дефицитът е под дефицита, който е реализиран през януари 2013 година, каза министърът на финансите Петър Чобанов.

Чобанов посочи, че има три основни индикатора, по които се оценява до колко изпълнението е добре ли не на бюджета за 2013 година. „За 2013 година постигнахме 1,8% дефицит, което е със 150 милиона по-малко дефицит Въпреки апокалиптичните прогнози, че ще се наложи втора актуализация на бюджета – това не се случи. Това поведение се повтая и в момента, при което в първия месец на годината отново говорим за актуализация – това е една мандра, която се е набила в обществено съзнание веднага след актуализацията на бюджета миналата година”, допълни министърът.

По думите му, фискалният резерв в края на 2013 година е 4,7 милиарда лева, което е 200 милиона лева повече. По отношение на дълга имаме лимит 14,6 милиарда, като в края на 2013 година размерът на дълга е 14,1 милиарда лева. По отношение на изпълнението на НАП и Агенция „Митници” имаме неизпълнението на двете приходни администрации – за миналата година общото неизпълнение е 197 милиона лева, каза още Чобанов. Според него, не трябва да се обръща внимание само на приходите, но и неданъчните приходи, които също се събират от НАП.

По неизпълнението на данъчните приходи, което беше използвано като повод да се правят директни сравнения с тази година и да се чертаят мрачни прогнози за необходимостта от актуализация, има три фактора, които са трудни за прогнозирани и които можем да очакваме,че няма да се повторят тази година като влияние, посочи Чобанов.

Това е средствата, които са възстановени по отменение заради неправилни актове на данъчната администрация – те са в размер на 150 милиона лева. Другият фактор е 90 милиона лева лихви за невнесени данъци в срок. За 2013 година те се отчитат като неданъчни приходи. И третият факто р е възстановява на корпоративен данък от предходни години, който е в размер на 170 милиона лева, каза още той.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес