Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на петрола достигна ниво, невиждано от три години

11 септември 2024, 09:52 часа • 12962 прочитания

Цената на петрола спадна късно снощи драстично с по около 3 долара, като референтния за европейския пазар сорт Брент достигна най-ниското си ниво от декември 2021 г., а американският лек - от май 2023 г. Това се случи веднага, след  като ОПЕК+ повторно понижи прогнозата си за търсенето на черно злато, предаде Ройтерс.

Още: За втори път през годината: ОПЕК пак понижи прогнозата за търсенето на петрол

Все пак, цената се покачи леко в сутрешната търговия под натиска на опасения, че формиращ се в Мексиканския залив ураган може да засегне добива и преработката на петрол в региона.

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, добавиха 39 цента или 0,6 на сто до 69,58 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 44 цента или 0,7 на сто до 66,19 долара за барел.

"Инвеститорите нагаждат позициите си след вчерашния спад", каза Хироюки Кикукава, президент наNS Trading, подразделение на Nissan Securities. "Повишението на цените е и поради опасения, че буря в Мексиканския залив може да причини проблеми с доставките".

Бурята "Франсин"

Тропическата буря "Франсин" е на път да се превърне в ураган, предупреждава американският Национален център за наблюдение на ураганите, което принуди много компании да спрат работата на петролните си платформи в Залива и на рафинериите по бреговете на Луизиана. 

Още: Бурята „Франсин“ става ураган, насочи се към бреговете на САЩ

Снощи не работеха 24 на сто от американските инсталации за добив на петрол и 26 на сто от тези за природен газ в Мексиканския залив.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес