Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бизнесът да се съобрази с ръста на минималната заплата, последни сме по доходи в ЕС: Говори президентът на КНСБ

30 август 2024, 08:23 часа • 751 прочитания

Продължаваме да бъдем последни в Европейския съюз по увеличение на заплатите и ръст на доходите. Не виждам причина някой да твърди, че прекалено бързо расте минималната работна заплата. Бизнесът трябва да се съобрази с ръста на минималната работна заплата. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Още: Правителството предлага ново увеличение на минималната заплата от 2025 г.

Той обясни, че изпреварващият ръст на инфлацията и цените допринася и за увеличаването на минималната работна заплата. След определяне на минималната работна заплата трябва да има и договоряне на заплати по браншове и по икономически дейности, настоя Пламен Димитров. 

Назряват протести през есента

Според него притеснително е, че средната работна заплата не расте с темповете, с които трябва да расте. Притеснително е, че Комисия за защита на конкуренцията не са самосезира, при положение, че има договоряме между предприятията за потискане на работните нива на определени равнища, посочи Пламен Димитров. 

"Бизнесът е прав да твърди, че не само за минималната работна заплата, но и като цяло в последните 2 години диалогът куца - между нас и работодателите, но и тристранния със съответната власт", изтъкна още президентът на КНСБ. 

Пламен Димитров се закани още, че зреят протести в държавните сектори наесен. Конкретен пример - липсващ диалог, който поражда напрежение в здравеопазването. В късната есен ще бъдем свидетели на протести, защото като че ли бюджетът за следващата година изчезна от дневния ред на политиците, каза още Димитров. 

Още: Синдикатите: Минималната заплата трябва да стане 1077 лв. догодина

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес