Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бирената индустрия в ЕС е с продажби за стотици милиарди евро

23 октомври 2024, 10:35 часа • 283 прочитания

През 2022 г. продажбите на бира през магазинната мрежа и заведенията в Евросъюза са достигнали в стойност 110 милиарда евро, като бирената индустрия е създала над 52 милиарда евро добавена стойност. Това съобщиха от Пивоварите на Европа на специално събитие в Брюксел, позовавайки се на доклад на международната консултантска фирма Europe Economics.

От тази впечатляваща сума 14 милиарда евро са директно от бирените компании, 10 милиарда евро от сектора за доставки и 22 милиарда евро от сегментите на магазините и на ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) и туризма.

Работните места по веригата на производство и продажби на пенливата напитка са над два милиона, което представлява около един процент от общата заетост в ЕС. От тях 118 000 са работните места директно в пивоварните предприятия, 217 000 - в сектора за доставки и най-вече в земеделието, където е основната суровинна база на индустрията. На 220 000 работни места възлиза индиректната заетост в магазинната мрежа, а секторът на туризма и заведенията бележи връх със забележителните 1,5 милиона заети и то най-вече млади хора. Всяко едно работно място в пивоварния бранш създава допълнителни 17 по веригата на доставчиците и дистрибуторите - фермерство, логистика и търговски обекти.

Още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

С днешна дата в Евросъюза оперират над 10 500 големи, средни, малки и микро пивоварни. Интересно е да се отбележи, че в абсолютно всяка държава на Стария континент се произвежда бира.

В България

В България през 2022 и 2023 г. в производството, доставките и продажбите на бира трудовата заетост е между 25 000 и 26 000 души. Всяка година българските пивовари отчитат устойчивост на работните места, както и стабилно нарастване на трудовите доходи на работещите в бирените компании. Средната заплата в бранша за тази година вече надхвърля 2600 лв., като в сравнение с 2023 г. има увеличение от 20%.

Още: Ръст в продукцията: Колко бира се произвежда в България?

"Удовлетворени сме да споделим, че отговорностите на работодателите от Съюза на пивоварите в България (СПБ) не се изчерпват само с ежегодното нарастване на трудовите възнаграждения, а и с много други ангажименти за развитие на човешкия капитал, социалната и екологична отговорност“, коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. Тя съобщи, че договореният със синдикатите браншов колективен трудов договор за 2024 – 2026 година, със заповед на министъра на труда и социалната политика, отново е разпрострян върху абсолютно всички 2170 работещи в бирената индустрия. Тази вече 14-годишна практика гарантира достойни условия на труд, заплащане, развитие и грижа за всеки работник и служител – от най-голямата пивоварна до най-малката.

Според анализите на Europe Economics пивоварната индустрия в България през 2022 г. е генерирала с 13% по-висока добавена стойност спрямо 2020 г., достигайки 235 милиона евро. От тях 86 милиона евро са от пивоварните компании, 68 милиона евро от веригата на доставките, 38 милиона евро от търговията през магазините и 43 милиона евро от туризъм и ресторантьорство.

През 2022 г. приходите за бюджета от производството и продажбите на бира в страната са 176 милиона евро, в които значителен дял имат платените от пивоварните компании акцизи - 22%. С най-голям дял от 41% са ДДС постъпленията от продажбите на бира през магазинната мрежа и 17% от продажбите през заведенията.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес