Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли тези стари български имена?

31 март 2024, 17:33 часа
Реклама

Името, което получаваме, е не просто начин да ни назовават околните, както и мил жест на младите родители към техните родители, кръщавайки наследника на някой от тях, то определя и съдбата ни според Петър Дънов. Според писанията му някои букви отговарят за физическия свят, други за духовния и присъствието им в името до голяма степен предопределя характера и бъдещето на притежателя. Онзи, от когото наследяваме името, също има влияние в живота ни, тъй като то е натоварено с преживяванията, съдбата и делата му.

В недалечното минало по стара традиция децата се кръщавали най-често с имената на бабите и дядовците на бащата на бебето, подновявали ги казват старите хора. Днес все по-често младите родители избират име за детето си, което не само не принадлежи на родителите им, но и не е българско. Модерните времена родиха модерни имена и практики – детето да се нарича с името на звезда от музикалната сцена, световното кино и т.н.

И въпреки че у нас имената Александър, Мартин, Виктория, Никол са сред най-избираните за новородени през последните години според данни и проучвания на НСИ, най-много представители на силния пол все още носят името Георги – традиционно българско име, означаващо земевладелец – от „гео“, което ще рече „земя“, и „ерго“ със значение „работя“. Георги е едно от старите имена, с които българите кръщавали децата си от незапомнени времена и е похвално, че то е запазено и съхранено, предавано на поколенията и до днес. С кои стари български имена кръщаваме и до днес децата си, какъв е произходът им и какво е характерно за тях разберете сега.

Топ 10 на най-популярните имена в България

Стари български имена – знаете ли тези от тях?

Траки, славяни, прабългари – старите български имена неминуемо са повлияни от различните племена, създали заедно страната ни, както и от различните народи и култури, живели по тези земи. Така българските имена отразяват богатото културно наследство, наследено от различните цивилизационни системи.

От имената на прабългарите не са се съхранили много до днес, тъй като това били царски имена, величествени, явно не се е считало, че трябва да се носят от народа, предавали се от баща а син в дворцовите среди, а и се считали за трудни за произнасяне – Омуртаг, Кардам, Персиян, Тервел, Крум, макар че като се замислим не виждаме нищо сложно в името Крум, принадлежало някога на велик цар и едно от тези, с които и днес се кръщават български деца. Що се отнася до траките – почти не се срещат днес съхранени тракийски имена, а повечето имена, наследени от дедите ни, са славянски – древни славянски имена.

Кои са най-често срещаните български имена?

Как да разпознаем  стари български имена, завещани ни от славяните?

Със сигурност познавате някого, носещ старо славянско име. Подобни имена са най-разпространените у нас. Любопитно ви е кои са те и как да ги разпознаете? По-лесно е, отколкото очаквате.

  • Ще разпознаете древните славянски имена, които българите носим и днес, по наставките „мир“ и „слав“ или „мира“ и „слава“ за женски род. Така имена като Станимир, Станимира, Светослав, Светослава, Добромир, Добромира, Красимир и други подобни са стари български имена, наследени от славяните.
  • Други стари български имена от славянски произход са Божидар, Найден, Любомира и прочие, като те се разпознават по това, че значението им е ясно и праволинейно – Божидар – дар от Бога, Найден – намерен, открит, Любомира – люби мира.
  • Стари славянски имена са и тези на небесни тела, цветя, растения, животни, птици като Зорница – на звездата, Сокол – на птицата, Ясен – на дървото, Невена – на цветето, също като Роза, Лилия, Детелина, Теменуга и много-много други.
  • Разпознаваеми лесно са и старите славянски имена, които носим и днес, в които са вложени наричания за детето –Здравка – да е здрава, Камен – да е жив и твърд като скала, Войн – за да е храбър, както и имена, които да пазят от уроки и зли очи като Гроздана и Грозьо – от грозен.

Дали ще предпочетете да кръстите детето си на някои от рода, носещ старо царско прабългарско име или древно славянско, или ще изберете да носи име на личност, живееща на другия край на света, нямаща нищо общо с корените и традициите ни, е въпрос на личен избор, но на нас по-гордо ни звучи името Кубрат, отколкото Шер например.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес