Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли от какво се прави легендарната мускатова ракия?

12 юни 2024, 19:07 часа
Реклама

Ракията е национална напитка на българите, използвана през годините както за раздумка и отмора в кръчмата, така и за лечение на различни здравословни проблеми. Сред ракиите се откроява легендарната мускатова ракия, символ на Стралджанския край, пазител на традициите и обичаите, на завета на първите заселници по тези земи, на легендите, разказващи за тайнствена местна напитка, рецептата за която била семейна реликва – предавана от бащи на синове на няколко местни рода.

Напитката е възродена след IX век благодарение на наследниците на тези родове, приготвяли ракията от лични първокласни мускатови масиви, съчетали в едно традиции и иновации, история и бъдеще, семейни реликви и дар за своите синове. От 1986 година и ние може да отпием от историята и тайните на тези родове, да поднесем на небцето си ракия-легенда с уникални вкусови качества и аромати благодарение на винпром, започнал промишлено производство на чудната мускатова ракия от Стралджа. От какво се прави мускатова ракия, че е толкова специална?

От какво се прави мускатова ракия?

Освен тайните съставки на мускатовата ракия, наречени приемственост, род, обич, семейни реликви, за да се получи онзи уникален вкус, пленяващ небцето, мускатовата ракия се нуждае и от още нещо – мускатовите лозя естествено, съхранили тайните на богатия аромат и наситеност на вкуса на тази ракия.

Как се приготвя перфектната греяна ракия?

Лозарството и по-специално отглеждането на мускатови лозя било основен поминък в тези части на България, като изхранвало поколения наред, поради което лозята били на особена почит. В тях жителите на Страджалския край влагали надеждите си, бъдещето си, корените и мечтите за децата си. Не е случайно, че е толкова специална мускатовата ракия, дестилирана от гроздето от мускатовите лозя – тя е пазител на миналото и носител на бъдещето.

Дълъг е пътят на мускатовите лозя, даващи отговор на въпроса от какво се прави мускатовата ракия. В далечното минало хората са изпробвали дестилирането на ракия от вино от различни сортове с цел приготвянето на най-пивката ракия, докато са открили, че най-добрите лозя за тази цел са именно мускатовите лозя. Бялото грозда от сорта „Мускат“ и най-вече сортът „Мускат отонел“ са в основата на прословутата и легендарна най-добра мускатова ракия.

Ароматът на мускус и несравнимия вкус на мускатовата ракия са толкова впечатляващи, че в стар рецептурник от 1890 година са изписани поетични сравнения за мускатовата ракия. Дива роза, горски здравец, ванилия са само част от тайните аромати, скътали се в сърцето на мускатовата ракия. Гроздето от този ценен сорт, отличаващо се с изумителна сладост и съчетание от аромати на билки и цветя, е отговорът на въпроса от какво се прави мускатова ракия, нейна тайна и завет.

Тайната на гроздобера на мускатовите лоза

Мускатовата ракия е толкова уникална и ароматна, толкова ценна благодарение и на начина, по който се бере гроздето за приготвянето на вино, от което се дестилира мускатовата ракия. Танините и всички микроелементи на плода се запазват благодарение на факта, че мускатовото грозде се бере през септември, когато жегата е утихнала и температурите са по-ниски.

Как се прави най-пивката сливова ракия?

Специфичен е и отрязъкът от часове, единствено подходящи за бране на бялото мускатово грозде – бере само от 1 часа  след полунощ до 5.30 часа сутринта. Всяка следваща стъпка от производството на мускатовата ракия е също толкова специална, различна и уникална. Ферментацията се осъществява при ниски температури, за да се съхранят всички ценни и неописуеми, така уникални и богати вкусове и аромати на гроздето. Тайните на дестилирането се предават от поколение на поколение.

За да се омекоти ракията и да достигне алкохолният градус до 42 °C. се разрежда с омекотена вода, което е последната стъпка в производството на мускатова ракия, преди да се остави да почине и да отлежи цяла година в стари бъчви, успокояващи силата на муската, но без да го потушат изцяло. Така от първия грозд бяло мускатово грозде, засаден някога, съхранил аромата на билки и цветя в сърцевината си, през тайните на отглеждането и брането му до тайните на производството и отлежаването, мускатовата ракия е пълна с истории, които хем се пазят в тайна, хем се разкриват пред нас с всяка глътка от ракията, с всеки разказ на отпиващия, с всяка легенда за прочутата мускатова ракия от Стралджанския край.

Припомняме, че колкото и да е специална, ракията, макар да е мускатова, трябва да се консумира с мярка, защото прекомерната консумация поражда редица рискове за здравето.

Наздраве!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес