Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли на коя дата е Хелоуин

19 октомври 2024, 15:40 часа

Хелоуин е един от най-забавните и популярни празници. Всяка година на 31 октомври светът се потапя в атмосфера на страховити костюми, фенери, изработени от тикви, и игри като „пакост или лакомство“. Въпреки че днес Хелоуин е свързан главно със забавления, неговите корени се простират дълбоко в историята, носейки със себе си ехо от древни вярвания и обичаи.

Какъв е произходът на Хелоуин?

Празникът Хелоуин произлиза от древния келтски фестивал Samhain, който се е празнувал преди повече от 2000 години в земите на днешна Ирландия, Обединеното кралство и Северна Франция. За келтите 1 ноември е бил денят на тяхната Нова година, символизиращ края на лятото и началото на студените и тъмни месеци. Те вярвали, че в нощта преди настъпването на новата година, на 31 октомври, границата между световете на живите и мъртвите се размива. Според легендите, в този момент духовете на починалите се връщали на земята.

Отвъд вампири и вещици: Не толкова известни, но не по-малко ужасни чудовища, идеални за Хелоуин

Присъствието на тези призраци предизвиквало тревоги сред хората, тъй като се считало, че могат да навредят на реколтата и да донесат различни неприятности. Освен това, келтските жреци - друидите - вярвали, че именно по време на този мистериозен период могат да правят предсказания за бъдещето, които били особено ценни за оцеляването на общностите през дългата зима.

За да отбележат този особен ден, келтите организирали големи ритуали, включващи свещени огньове, около които се събирали, облечени в костюми от животински кожи и глави. Те извършвали жертвоприношения на боговете, с надеждата да си осигурят защита и благополучие през тежките зимни месеци.

Хелоуин

Промени и трансформации на празника

С течение на времето и с разширяването на Римската империя, келтските земи били завладени и техните обичаи започнали да се преплитат с римските традиции. Два важни римски празника, свързани с мъртвите и плодородието, се слели с празника Samhain, което допринесло за трансформацията на Хелоуин в това, което познаваме днес.

50 идеи за хелоуински костюм

До 20-ти век Хелоуин вече се е утвърдил като светски празник, особено популярен в Съединените щати. По улиците започнали да се провеждат паради и масови събития, докато традициите като обличането в костюми и играта „пакост или лакомство“ придобили голяма популярност. Въпреки някои проблеми с вандализъм в първите десетилетия на века, до средата на 20-ти век Хелоуин се установява като семеен празник, насочен към децата и младите хора.

Хелоуин днес

В наши дни Хелоуин е вторият по мащаб търговски празник в Америка след Коледа. Годишно за него се харчат милиарди долари, като хората купуват костюми, украси и сладки за "пакост или лакомство". Въпреки че модерният Хелоуин е празник на забавлението и въображението, той продължава да носи в себе си духа на древните келтски вярвания и обичаи, които са дали началото на този магически ден.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес