Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли на кое море е Мармарис?

15 юли 2024, 16:04 часа

Мармарис е един от най-красивите пристанищни градове в Турция и популярна дестинация за почивка. Наричат го Перлата на Тюркоазеното крайбрежие

На кое море е разположен Мармарис?

Градът на две морета

Град Мармарис е разположен на място, където се срещат две морета - Егейско и Средиземно. Мармарис е едно от най-големите естествени пристанища в света, заобиколено от хълмове, покрити с борови дървета. Днес градът е стратегическа важна точка за връщане на круизи с гулет лодка, известна като Blue Cruise, подобно на пристанищата Бодрум и Гьочек.

Разположен в югозападната част на Анадола, в провинция Мугла, Мармарис е един от най-големите ваканционни курорти в Турция. На север се намира заливът Гьокова, на юг - Средиземно море, на запад - полуостров Датча, а на изток е езерото Кьойчегиз.
Вливащите се в морето хълмове и красивите заливи превръщат Мармарис в истинска перла, каквото е днес.

Много чужденци, особено скандинавци, купуват имоти в и около Мармарис за почивка или когато се пенсионират. Градът е на 60 км от столицата на провинцията Мугла, а планинската природа на заобикалящата го местност означава, че горското стопанство играе важна роля в икономиката на района. Границите на града са оградени от 65 000 хектара гори.

Кога е най-добре да се ходи на море в Турция?

Мармарис в миналото

В миналото градът е бил известен като Фискос, част от Кария през VI в.пр.н.е, преди да бъде превзет от лидийците. Друго нашествие на лидийците през 334 г. пр.н. е. води до разделянето на Римската империя след управлението на Александър Велики.
Според древногръцкия историк Херодот, карийци, идващи от остров Крит, се заселват в района, известен днес като провинция Мугла. Превземат и град Фискос с неговото естествено пристанище, което използват като военна база и засилване на търговията между Родос и другите острови в Егейско море. Дорийците колонизират провинция Кария и разделят региона на 9 града, два от които са Халикарнасос и Книдос.

Тези два града по-късно се превръщат в активен търговски център и морско пристанище на Анадола, специализирано в занаятите.

През 138 г. пр.н.е Аталос III, крал на Пергамон, чиито предшественици управляват Кария в продължение на 90 години, отстъпва Фискос на Рим и градът е управляват от Родос от римски генерали. През XV в. Мармарис става част от Османската империя, а през 1521 г. е построен замък, използван при планирано нападение срещу Родос. Султан Кануни Сюлейман променя името на града на Мармарис, както остава и до днес, според историка Евлия Челеби.

Интересни факти за Мармарис

* Основният източник на доходи в Мармарис е международният туризъм.
При население от 97 000 жители, Мармарис е посещаван годишно от 1 350 000 чуждестранни и 419 000 местни туристи.

* Мармарис е център по ветроходство и гмуркане
Мармарис е разположен в долината между планинските гори и чистите води, които са популярни дестинации за ветроходство и гмуркане.

* Горещ летен климат
Климатът на Мармарис е типичен летен средиземноморски, който се характеризира с горещо и сухо лято и мека дъждовна зима.

* Свещено място за богинята Лето
От времето на древния Фискос се вярва, че освен великолепно пристанище, край града е имало малка горичка, считана за свята за богинята Лето. Лето е богиня на майчинството, майка на Аполон и Артемида. Смята се, че в Мармарис е създадено култово движение за почитане на богинята Лето.

* Замък на 3000 години
Според древногръцкия историк Херодот, край днешния град е имало замък от 3000 г.пр.н.е. През 334 г.пр.н.е. град Кария, популярен в Мармарис, е нападнат от Александър Велики и замъкът на Фискос е обсаден. Всички 600 обитатели, които обитават града, осъзнават, че нямат шанс срещу нахлуващата армия и изгарят всички ценности в замъка, преди да избягат към хълмовете с жените и децата си.

Нашествениците, които са наясно със стратегическата стойност на замъка, поправят разрушенията, за да приютят в него няколкостотин войници, преди основната армия да се завърне у дома. 

Кои са най-близките турски плажове до България?

* Мраморен град
Името на града произлиза от турската дума mermer, на гръцки mārmaron – в превод „мрамор”. Името идва заради богатите находища на мрамор в региона, както и заради важната роля на градското пристанище в търговията с мрамор.

* Някога Мармарис е служил като база на османския флот по време на завладяването на Родос.
В средата на XV в. султан Мехмед Завоевателят завладява и обединява различните племена и царства на Анадола и Балканите. В крайна сметка той завладява Константинопол, столицата на Византийската империя и днешен Истанбул. По същото време рицарите на Свети Йоан, базирани в Родос, се борят с османските турци в продължение на много години. Когато Сюлейман Великолепни се отправя към завладяването на Родос, Мармарис служи като база за османския флот, а замъкът е възстановен изцяло през 1522 г.

* Мармарис е почти напълно разрушен след голямото земетресение край Фетие през 1957 г.
Само замъкът Мармарис и историческите сгради около крепостта остават невредими.

* През 2018 г. археолози откриват 2300-годишна гробница на древногръцки боксьор, известен като Дагорас.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес