Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко са католиците в България?

10 юли 2022, 18:30 часа

Регистрирани в страната ни са над 100 религии, от които само 4 са масово изповядваните. Най-многобройни в България са източноправославните християни, следвани от мюсюлманите, които са около 10% от населението. Още по-малобройни са протестантите и католиците. В миналото в страната са се изповядвали и други религии, сред които например юдаизъм, но след 1946 година 0% от населението се самоопределя като юдеи.

При последното преброяване на населението има малък процент българи, самоопределили се като атеисти – тоест невярващи и малък процент, самоопределили се като „други“. Част от гражданите пък изобщо не са отговорили на въпроса. Най-многобройни у нас са източноправославните християни и мюсюлманите, както вероятно очаквате, а най-малко са католиците. Знаете ли обаче точно колко са католиците в България и какво знаете за тази религия?

Колко са католиците в България?

Активирането на дейността на Католическата църква по българските земи е свързано с  архиепископ Амброзий и обиколките му след 1565 година. През 1601 година босненският францисканец Петър Солинат става първи софийски епископ със седалище в Чипровци. Двадесет години по-късно пак там отваря врати първото католическо средно училище, а след още 20 години е проведен църковен събор на българските католици, които взимат решението църквите на дубровнишките търговци в страната също са подчинени на Българската кустодия.

Подготовка, ритуали и обичаи в Раковски за католическия Великден

В онези години религията се употребявала и за политика и влияние върху масите, поради което не е учудващо, че при преброяване на населението хората са били задължени да посочат не само дали са християни, но и дали са протестанти, източноправославни, католици и т.н. Развитието на католицизма в България продължава до Чипровското въстание. Жестокото потушение на това въстание прогонва местните католици от чипровско, нанасяйки тежък удар върху католическата църква по българските земи. Следват епохи на възход и падение, гонене и репресии, създаване на нови католически енории в градовете и новообразуваните католически села, издават се католически органи като вестник „Истина“, първият брой от който е издаден на български език на 8 май 1924 година, и така до Чирпанското земетресение, което е следващият тежък удар върху католиците в България и особено върху тези в област Пловдив.

Втората световна война и бомбите, пуснати над София, също са тежък удар за католиците. Те разрушават църквата „Свети Йосиф“ и сградите на католическите колежи в столицата. Новата власт отчуждава имоти на католици и стартира съдебни процеси срещу католически свещеници в България. Всичко това естествено води до намаляване на броя на католиците у нас. Но всъщност колко са католиците в България към настоящия момент, съхранили своята вяра, въпреки трудностите, малка част от които описахме тук, тъй като са множество и не е по силата на една статия да обхване целия път от възход и падение на една религия.

Католическата църква вече не отхвърля разводите, съжителството без брак и изневярата

В годините след Освобождението и особено между 1910-та и 2001-ва се наблюдава плавно нарастване на броя на католиците у нас от 32 150 през 1910 г. на 43 811 през 2001 година. Данните от преброяването на населението през 2011 година сочат, че малко под 1% от живеещите в България са се самоопределили като католици. Според данните от последното преброяване на населението процентът също е под един.

Тоест отговорът на въпроса колко са католиците в България е около процент, като имаме предвид, че това са хората, които са се самоопределили като такива и са решили да отговорят на този въпрос. Въпросът за религията не е задължителен за попълване, съответно има процент българи, които не са отговорили на него и не знаем каква е религията им. Следва да се има предвид и че винаги е възможно да има още католици, които не са посочили религията си. Поради всички тези условности заключваме, че процентът на католиците е около 1.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес