Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя е столицата на Боливия

01 декември 2023, 17:08 часа
Реклама

В сърцето на Андите, на внушителните 3600 метра над морето, се издига Ла Пас - градът, който се гордее с титлата на най-високата столица в света. Този удивителен град, който изумява с височината си, разкрива уникални черти и история, които го правят несравним с други столици по света.

В коя държава се намира най-високата столица в света

Уникалната география и кабинковата система

Ла Пас не само се гордее с географската си височина, но и със сложна кабинкова система, която свързва жителите му с центъра. Това технологично решение предоставя уникална възможност за комуникация в условията на труднодостъпни терени. Въпреки че формалната столица на Боливия е Сукре, административният център и държавната власт са концентрирани в Ла Пас. Интересен аспект е, че обществената подчиненост в този град се проявява в обратен ред на това, което сме свикнали да виждаме - богатите живеят в най-ниските части на града, а не обратното.

Руски и китайски фирми ще строят заводи за литий в Боливия

Разпределението на властта 

Градът служи като седалище на президента, държавното управление и всички министерства. Въпреки това, седалището на Народното събрание се намира в градче на име Сукре, което е още по-непознато. Този дуализъм в административната структура придава уникален характер на политическия живот в Боливия.

Боливия

Най-високото летище в света

Ла Пас е дом на най-високото интернационално летище в света, наречено „Ел Алто". Това летище се намира на невероятните 4000 метра надморска височина, което го прави най-високото не само в страната, но и в целия свят. За сравнение, връх Мусала, най-високата точка на България, е с височина "едва" 2925 метра. Този факт подчертава височината, на която се налага да функционира ежедневието на града.

Коя е първата столица на България

Стръмните улици 

Една от характеристиките, която прави Ла Пас уникален град, са стръмните му улици. Някои от тях достигат невероятните 70-80 градуса наклон, което прави разходката из този град не само практично предизвикателство, но и незабравимо преживяване.

Въпреки предизвикателствата, градът продължава да впечатлява и привлича пътешественици със своята неповторима атмосфера и история. Високо в Андите, Ла Пас остава перлата на Боливия и едно от най-необикновените места в света.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес