Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е Дядо Влайчо?

22 юли 2022, 19:00 часа

В района на Нова Загора съществува израз “Да не съм Влайчо”, когато някой иска да каже, че няма как да знае всичко. Фразата не е случайна и е свързана с легендарния пророк Дядо Влайчо.

Влайчо Жечев от Коньово, община Нова Загора е известен като Дядо Влайчо, наричат го още “Пророк на народа” и Безсребреник, защото не взема нищо от хората, на които помага. 

Роден е на 15 август 1894. Още само на 10 години предсказва избухването на Балканската война. Когато става на 22-23 години си пуска дълга коса и брада и прилича на Христос. Едва на 28 години всички се обръщат към него с “Дядо Влайо”.

При избухването на Балканската война предсказва кои мъже ще се върнат живи от фронта и кои не. Отива като доброволец в Първата световна война. Не иска да носи оръжие и да убива врага, затова го изпращат в тила да готви и носи храна. Няколко месеца преди края на бойните действия Влайчо предсказва точната дата на връщането у дома.
След края на войната става последовател на Петър Дънов.
Жени се, но не живее със съпругата си, защото се отдава на целомъдрие.

При Царя

Дарбата му да пророкува се засилва след тежко боледуване през 1920 г. Славата му бързо се разнася от уста на уста. През 1938 г. лично цар Борис Трети го кани в двореца във Врана с молба да му каже дали ще има наследник на трона. По това време царят има дъщеря, но няма син. Дядо Влайчо казва, че ще има наследник от мъжки пол. Предсказанието му било придружено с думите “Нито ще е цар, нито ще е царствен!”. Затова бил изгонен от царя и останал непризнат и не толкова обичан. 

Петър Дънов и Ванга за Дядо Влайчо

Според Петър Дънов “Дядо Влайчо е Новозаветен пророк”. Има спорове относно смисъла на тези думи, но най-честото тълкуване е метафорично - защото предсказва за доброто на другите. Баба Ванга твърди, че Влайчо е по-надарен ясновидец от нея.

Недолюбван от комунистическия режим

След 9 септември 1944 г. новата комунистическа власт го кара да признае, че е “шарлатанин” и да се откаже от вярванията, които противоречат на марксистката идеология. Разказва се, че милиционер от Нова Загора искал да докаже, че Дядо Влайчо е лъжец. Започнал да пише цифри на гърба на кутия от цигари и карал пророка да ги познава. Без да се замисли Дядо Влайчо познал всички цифри.
След случката го пуснали, но го следели още по-упорито.

Няколко пъти милицията го задържа, а през 1947 г. го обявява за народен враг. Причинита е, че предсказва с точност скорошната смърт на Георги Димитров. Три месеца след смъртта на Георги Димитров Дядо Влайчо попада в “Белене” - през ноември 1949 г. Още с пристигането му, милиционерите го изправят на плаца в лагера, събличат го пред погледите на другите лагеристи. Един от милиционерите започва да го залива с ледено студена вода и да му се подиграва. Дядо Влайчо само прошепва “Не си губи времето с мен, а побързай за вкъщи! Там имат много по-голяма нужда от теб”. 

Милиционерът продължава да му се подиграва, без да го послуша. През това време идва негов роднина и му съобщава, че болното му момченце е починало. Потресеният надзирател се втурва към къщи, но веднага се връща при мръзнещия пророк, разтрива го и за увива в топлия си кожух.

Обявен за Пророк № 1

През 60-те години на 20-ти век вестник “Работническо дело” прави конкурс за най-добър ясновидец. Явяват се над 200 души. Конкурсът се провежда при пълна секретност и след едномесечно пресяване човекът с най-необхватна дарба се оказва Дядо Влайчо. Ванга остана на второ място. Според непотвърдени сведения Влайчо се справи безпогрешно с всички поставени задачи, казаното от него било стопроцентово вярно.  

Въпреки трудния си живот и мъчения, Дядо Влайчо умира през 1981 г. на 87 години.

“Когато отида при някой болен, който вече е безнадежден според медицината, в болния гледам как първо да събудя разкаянието му от неговите или от тези на родителите му, или дядовите му грехове и да плаче със сърцето си за тях. Тогава го моля да обещае да служи на Исуса, като оздравее. Тогава и аз го лекувам с моето присъствие, с моята вяра, придружена с неговата вяра”.

Източник: "Чудото Дядо Вайчо", съставител Яна Борисова

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес