Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли каква е историята на легендарната кукла Барби?

06 февруари 2022, 10:10 часа

Създателка на най-популярната кукла в историята – Барби, е Рут Хендлър. В средата на 40-те в миналия век, съпрузите Хендлър решили да отворят фирма за произвеждането на рамки за картини. Веднъж мъжът на Рут си помислил, че може да не изхвърлят остатъците от дървесина и да печелят от тях.

 Съпругата му предложила от тези отпадъци да се направят играчки-мебели. Тя обичала да гледа своята дъщеря Барбара да играе с куклите си и да им прави столчета и легла от кубчета и кибритени кутии.  Тези малки шкафове и креватчета накрая се оказали по-търсени от рамките за картини.

През 1956 година, Рут заминала на почивка в Швейцария. Там за пръв път видяла необичаен тип кукла, която всички наричали с името  Лили. Тя изглеждала по вулгарен начин – изрисувана блондинка с много  отворен тип облекло в  гардероба си. Но след това Рут се замислила, че на децата им е омръзнало  да си играят само на майки и бебета със своите кукли. Така Рут решила да измайстори за тях кукла, която да се превърне във въплъщение на мечтата за истински приказен и охолен живот на възрастните.

Вдъхновена от това, тя закупила авторското право над куклата Лили и ангажирала най-добри техници, художници и инженери във фирмата на своя мъж, за превръщането на Лили в симпатична красавица.  Създавайки Барби, Рут провела първо социологически тип изследвания. Тя поканила сто майки и техните момиченца на различни възрасти да разгледат новия вид кукла и да изкажат своето мнение за нея. Почти всички майки били против, защото куклата изглеждала твърде натуралистично, което щяло да навреди на детската психика при играта с тази кукла.  Но малките момиченца заявили гласно, че желаят да притежават този вид кукла. Така Рут решила да се вслуша в мнението им.

През това време, в Холивуд станала известна красавицата  Джейн Менсфилд. Поначало Барби била нейн точен прототип – блондинка с пищен бюст, повдигнати тънки вежди, пухкави устни в яркочервено. Първите Барби тоалети, били  поръчани при прочутите дизайнери Живанши и Диор. През 1958 година, госпожа Хендлър патентовала официално своето ново изобретение. Куклата не приличала на нито една  от някога произвежданите такива в Америка. Тя получила своето име в чест на дъщерята на Рут -  Барбара. Така се появила и куклата Барби.

Джейн Менсфилд се омъжила за Мистър Вселена по онова време  - Мики Харгатей и превълнала купеното имение  от мъжа и в сладникаво розова къща. Всичко в дома и било поддържано  в розов и светлочервен тон, с украса от Купидони и сърца.  Американските жени полудели по този кич и започнали да подражават във всички на  актрисата. Така, по-късно по тази идея се появил и прототипът на къщичката на Барби.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес