Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се е казвал първият български компютър?

17 септември 2022, 15:28 часа
Реклама

Основите на българската изчислителна техника са положени през 1961 година с откриване на Изчислителния център към Института по математика на БАН. Решаваща е ролята на този изчислителен център за просперитета на страната ни. Именно там екип от учени с научен ръководител академик Любомир Илиев създават първия български компютър. В онези години компютрите са имали различно предназначение от познатото днес, използвали се именно като изчислителна техника, а размерите и визията им били коренно различни от тези на настоящите. Как ви звучи машина с дължина 4 метра, височина 2 метра и тегло от около тон? Именно това е бил размерът на първия български компютър. Невероятно, нали, като имаме предвид, че днес държим света в джоба си благодарение на смартфона. Началото обаче било различно и първият български компютър наистина заемал цяла стая, а за работещия на него, наречен оператор, имало специален пул.

Как кръщават първия български компютър?

Годината, в която е въведен в експлоатация първият български компютър, е 1963, като средствата, необходими за създаването му, надскочили многократно първоначално предвидените. На изложение същата година в Москва е официално представен, тъй като машината била повод за гордост за страната ни и създателите ѝ. В екипа, разработвал първия български компютър, са имената на редица известни българи – Благовест Сендов, Кирил Боянов, Енчо Кърмаков и други. Значима е ролята на проф. Любомир Илиев, който години по-рано проучвал чуждия опит в създаването на компютърна техника и  извършвал проучвания по темата. Името, дадено на първия български компютър, е „Витоша“. Вероятно името е заимствано от планината Витоша, изпъчила гордо своята гръд над София, където в Института бил създаден първият български компютър.

10 факта, които не знаете за производството на компютри в България

Интересни факти за първия български компютър

- Освен с теглото от тон и внушителните си размери първият български компютър впечатлявал и с броя лампи, вложени в него, необходими за функционирането му – 1500. Това означавало много топлина, поради което били нужни и много вентилатори за охлаждане.

-  Помещението, подходящо за компютъра, следвало да бъде около 60–70 м2. При това то следвало и да отговаря на определени температурни условия.

-  Създаването на „Витоша“ е предизвикателство за инженерите ни изключителен успех и повод за гордост на България.

-  „Витоша“ предизвиква истински фурор на изложението, на което е представена машината през лятото на 1963 година, тъй като освен че решава системни уравнения показва и изписва надпис „България строи социализъм“, който надпис не бил случаен, а свързан с името на изложението.

-  Първият български компютър бил и последен за времето си. Причината е стартирал внос на компютри от Русия, тогава СССР, още на следващата година след създаването и представянето на „Витоша“, което обезсмислило създаването у нас. До времената на серията ИЗОТ ЕС друга машина не е разработена и произведена в България.

Знаете ли какво означава думата компютър?

Първият български персонален компютър

Ако говорим за първия български персонален компютър, то следва да погледнем към 80-те години на 20 век и да се запознаем с инженер Иван Марангозов и серията персонални български компютри, създадени от него – „Правец“. Началото на подобни разработки – български микрокомпютри – е поставено от Института по кибернетика и роботика към БАН през 1980-та година със създаването на ИМКО-1, които обаче не стигат до масово производство и употреба. След този модел е произведен ИМКО-2 през 1982 година, който е прекръстен на Правец – име, което вероятно помните от ученическите си години, ако сте изучавали информатика. Именно Правец 82 е компютърът, въведен за употреба в онези години в българските училища.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес