Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ламите плюят?

04 октомври 2024, 11:33 часа

Ламата (Lama glama) е своеобразен вид камила, произхождаща от Северна Америка преди около 40 милиона години. Тези животни мигрирали в Южна Америка и Азия преди около 3 милиона години, а в края на последната ледникова епоха (преди 10 000 до 12 000 години) окончателно изчезнали в Северна Америка.

Към 2007 г. в Южна Америка е имало над 7 милиона лами и подобните на тях алпаки, а поради вноса от Южна Америка в края на ХХ век сега в САЩ и Канада има над 100 000 лами и между 6500 и 7000 алпаки.

Терминът "лама" понякога се използва в по-широк смисъл, за да обозначи всяко от четирите тясно свързани вида животни, които съставляват южноамериканския клон на семейство Camelidae: лама, викуна, алпака и гуанако.

Още: Изгубена лама спря движението на британски път (ВИДЕО)

Разликата между ламите и алпаките са, че ламите са по-едри и имат по-издължени глави. Алпаките обаче дават по-луксозна вълна от ламите.

А най-очевидната визуална разлика между ламите и камилите е обстоятелството, че камилите притежават една или две гърбици, докато ламите си нямат нито една.

Ламите са били използвани като товарни животни още от инките и други коренни жители на Андите. В Южна Америка тези животни и до ден-днешен се използват за превоз на товари, за производство на вълна и месо.

Всичко за ламите 

Още: Антителата на лама притъпяват Covid вариантите, според белгийски учени

Зряла лама се колебае между 1,6 и 1,8 метра височина, а тежи от приблизително 127 до 204 кг. Новородената лама се нарича „крия“ и може да тежи между 9 и 14 кг.

Ушите на ламата са доста дълги и леко извити навътре, имат форма, напомняща банан. Няма гърбица, краката са тесни, като пръстите са по-разделени от тези на камилите и всеки тях има отделна мека подложка. Опашката на ламите е къса, а вълната им е дълга, плавно вълниста и мека. Подобно на овцете, трябва да се стрижат през лятото, за да се предотврати топлинен удар.

Поведение на ламата

Ламите са много интелигентни животни и лесно се обучават. Само с едно до пет повторения те научават и запомнят много умения: да се водят на каишка, да влизат и слизат от кола, да теглят количка или да носят товар.

Още: Заловиха разхождаща се лама до магазин във Франция

Като характер са много деликатни, срамежливи и любопитни животни. Доста гальовни и забавни за общуване, но сами не търсят привързаност и предпочитат да не се занимават прекомерно с тях.

Ламите общуват помежду си чрез слух, език на тялото, плюене и звук, напомнящ бръмчене. За да установят господство над други лами, се ограничават с плюене по тях. Освен това, плюенето им е и защитен механизъм. Въпреки това, ламата обикновено предпочита да избяга, вместо да се изправи срещу предполагаемия агресор. Смята се, че това отчасти се дължи на срамежливата им природа.

Ако се отглежда правилно, ламата няма да плюе по човек. Обаче са много социални животни и понякога се плюят помежду си, за да дисциплинират по-низшите лами в стадото. Социалният им ранг в стадото не е статичен, положението им може да се движи нагоре или надолу по социалната стълбица.

Битките между лами са визуално драматични: плюене, блъскане с глава и шия, ритане – целта е да извадят другия от равновесие. Женските обикновено гледат на плюенето като на средство за контролиране на останалите членове на стадото.

Размножаване на лами

Когато женските са на възраст между 12 и 18 месеца, те са готови за размножаване за първи път, сезонът няма значение. Мъжкият достига полова зрялост приблизително на 18 до 24 месеца.

Малката „крия“ се ражда през светлата част на деня от изправено положение; обикновено е в покой и започва да бозае след около 90 минути. Близнаците са рядкост. Времето за отбиване е приблизително 5 месеца, но все пак в зависимост от общото здравословно състояние.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес