Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

20 април 2024, 11:00 часа

Идеята, че жените се нуждаят от повече сън от мъжете, не е просто стара приказка, а има научни доказателства за това. Въпреки че това е обобщение и индивидуалните нужди от сън могат да варират, изследванията показват, че жените често се нуждаят от повече сън от мъжете. Тази разлика се дължи на различни биологични, хормонални и обществени фактори, които оказват влияние върху качеството и количеството на съня.

Една от основните причини, поради които жените се нуждаят от повече сън, е свързана с хормоналните им цикли. Жените изпитват хормонални колебания по време на менструалния си цикъл, което може да повлияе на режима на съня. Например по време на предменструалната фаза и менструацията жените могат да изпитват повишена умора и по-голяма нужда от сън поради хормонални промени като колебания в нивата на естроген и прогестерон. Тези хормонални промени могат да нарушат качеството на съня и да доведат до повишена нужда от сън през определени фази на менструалния цикъл.

Колко часа сън са нужни при всяка възраст?

Бременността е друг важен фактор, който допринася за повишената нужда на жените от сън. Бременните жени често изпитват промени в режима на сън поради физическия дискомфорт, хормоналните промени и повишените енергийни изисквания на бременността. С напредването на бременността растящият плод също може да окаже натиск върху тялото на жената, което води до дискомфорт и трудности при намирането на удобна позиция за сън. Освен това хормоналните промени по време на бременността могат да причинят нарушения на съня, като безсъние или чести нощни събуждания, което допълнително увеличава нуждата от повече сън.

Освен това жените са по-склонни от мъжете да страдат от състояния, които могат да повлияят на съня, като безсъние, синдром на неспокойните крака и сънна апнея. Тези нарушения на съня могат да нарушат непрекъснатостта и качеството на съня, което води до сънливост през деня и повишена нужда от компенсаторен сън. Отстраняването на тези нарушения на съня е от съществено значение за насърчаване на цялостното здраве и благополучие при жените.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Освен биологичните фактори, обществените роли и отговорности също играят роля за нуждите на жените от сън. Жените често влизат в множество роли, включително грижи, домашни задължения и професионални ангажименти. Балансирането на тези роли може да доведе до повишен стрес и умствено натоварване, което от своя страна може да повлияе на качеството и количеството на съня. Много жени също така съобщават, че се чувстват по-уморени умствено и емоционално от мъжете, което може да допринесе за нуждата им от допълнителен сън.

Освен това жените са по-склонни да се занимават с дейности, които изискват многозадачност и когнитивни усилия, като например управление на семейния график, организиране на домакинските задачи и ориентиране в социалните взаимоотношения. Тези умствени изисквания могат да доведат до повишена умствена умора, което прави адекватния сън още по-важен за когнитивното функциониране и цялостното благополучие.

Важно е да се отбележи, че макар жените да се нуждаят средно от повече сън от мъжете, индивидуалните нужди от сън могат да варират в зависимост от фактори като възраст, начин на живот и общо здравословно състояние. Фактори като нивата на стрес, диетата, двигателните навици и средата за сън също играят роля при определянето на това от колко сън се нуждае човек.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес