Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо умират пчелите през зимата?

05 декември 2023, 09:52 часа

Пчеларството е отрасъл, който изисква сериозен подход и достатъчно познания. Един начинаещ пчелар, който разчита само на интуицията си, може да срещне редица проблеми и да се провали. Затова трябва да се обърнете към опитни специалисти за препоръки.

Причини

Зимата се превръща в изпитание не само за начинаещи, но и за опитни пчелари. Именно през този период можете да се сблъскате с голям проблем - смъртта на пчелите. За да се избегне това, е необходимо, първо, да се подготвят пчелните семейства за зимуване, и второ, да се открият всички възможни причини, които водят до смъртност, и да се опитаме да ги предотвратим.

Разликата между пчела и оса - Каква е тя?

Изследванията в областта на пчеларството ни позволяват да идентифицираме основните причини за смъртта на пчелите през зимата:

·         Висока влажност;

·         Ниски и високи температури;

·         Глад;

·         Смърт на пчелната майка;

·         Чревно разстройство;

·         Заболявания;

·         гризачи;

·         Недопустими грешки по време на проверка през зимата (чук, светлина).

Това са само основните причини, всъщност има много повече външни и вътрешни фактори.

През зимата е много важно да осигурите на кошера храна. Затова трябва да оставите меда на централните рамки и, разбира се, да се погрижите за допълнителното подхранване. Добре нахранени, пчелите се движат активно в района, като по този начин се затоплят и поддържат оптимална температура на пространството. Като са лакоми и изпомпват твърде много мед, пчеларите рискуват да загубят цели пчелни семейства, а това е много по-голяма загуба от няколко грама мед, оставен за храна за зимата. Освен това е по-добре да оставите лек мед, той не кристализира.

Създайте добри условия за пчелите през ЕСЕНТА в домашната градина

За да предпазите кошера от влага, е необходимо да осигурите вентилация. Ако са в зимна колиба, периодично отваряйте вратите, за да предотвратите течове по покрива, снежни отлагания и др. Много хора използват рогозки за изолация, затова те трябва да са сухи, влагата отнема топлината от гнездото, допринася за появата на влага и мухъл в рамките, а това води до допълнителен стрес за пчелите, те започват да се движат повече, за да генерират топлина , следователно има повече храна, което води до проблеми с червата, където изпражненията или застояват, или започва диария. И резултатът е същият – смърт.

Пчеларят е длъжен да наблюдава пчелните семейства и да извършва щателна подготовка за зимуване. Трябва да се извърши одит на семействата, слабите няма да могат да оцелеят на студа. Пилото трябва да бъде разделено най-малко на три рамки. Докато младите животни растат, по-възрастните ще приготвят мед и ще подреждат пчелни пити.

Болести по пчелите

Масова смърт на пчелите се наблюдава и при някои заболявания, които протичат през зимата. Най-често това е:

·         Вароатоза;

·         аскосфероза;

·         Незематоза.

Болестта на ноземата е заразяване на пчелите от спори на нозема, което води до смърт. Появява се най-често в края на зимата и пролетта. Причини и източници на болести при беден мед с медена роса, резки промени в температурата, подхранване със захар, излагане на пестициди и др. Ако семействата са силни и всички външни фактори за зимуване са благоприятни, тогава болестта може да не се появи в толкова изразена форма, но ще се прояви в неспокойното поведение на кошера, диария, отслабване на индивидите и увеличен корем. . Пчелните колонии са отслабени и се нуждаят от лечение и възстановяване. Ако болестта е навлязла в активна фаза, най-често това води до катастрофални последици и ако превантивните мерки не бъдат взети навреме, цели пчелини могат да умрат.

Аскоферозата е инфекциозно заболяване, което се разпространява от спорите на Ascophera. Те заразяват маточните ларви и са особено активни при студено време.

И може би най-често срещаното и опасно заболяване е вароатозата. Това са акари, които активно се хранят с хемолимфата на пчелите. Следователно превантивното третиране срещу кърлежи трябва да се извършва два пъти: през есента и пролетта. Това ще помогне за предотвратяване на инфекция и смърт.

Всички горепосочени заболявания могат да бъдат лекувани не само с лекарства, пчеларите използват и традиционни методи, с нивото на тяхната ефективност, можете, разбира се, да спорите, можете да им се доверявате неограничено, но определено не трябва да го пренебрегвате , защото всичко това е години натрупан опит, който ще ви помогне да осигурите оптимални условия за зимуване на пчелини.

Не забравяйте, че пренебрегването на превантивните мерки често води до чревни заболявания, намалява имунитета и устойчивостта към болести.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес