Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да носите дънки в гората?

03 юли 2024, 11:40 часа
Реклама

Това е много важна предпазна мярка, защото има риск да срещнете змии. Много хора знаят, че когато отивате в гората, трябва да се обличате така, че да няма „открита кожа“. Освен това, колкото по-плътна е тъканта, толкова по-добре. Токсиколозите казват, че идеалното облекло за поход или пикник са дънките.

Дънковият плат ви позволява да намалите количеството инжектирана отрова, ако ви ухапе змия. Затова, когато тръгвате на поход през уикенда в гората, не пренебрегвайте съвета да носите ботуши и дънки или други панталони от дебел плат! Сега змиите са много активни.

Експертите от изследователския институт също развенчаха няколко мита, свързани със самите ухапвания. Оказва се, че в никакъв случай не е необходимо да се изсмуква отровата. Дори ако наистина искате да помогнете.

По този начин можете да премахнете само 2% от отровата - това е безсмислено и неефективно. В същото време съществува висок риск от инфекция на раната, както и последствия за този, който се опитва да помогне, ако в тялото му попадне отрова.

Сезонът на змиите: Никога НЕ правете това при ухапване и как да дадете правилно първа помощ

По отношение на това, което също е забранено: не можете да правите разрези на мястото на ухапване или да стягате  раната. Това е неефективно и ще причини увреждане на тъканите. Също така е невъзможно сами да прилагате серум срещу отрова от усойница, който по някаква причина се продава открито в аптеките - без лекарско наблюдение съществува риск от анафилактичен шок.

Първото нещо, което трябва да направите, след като се обадите на линейка, е да премахнете бижута, гривни и други предмети, които ограничават кожата, включително дрехи и обувки.

Отокът бързо ще се увеличи, след половин час няма да можете да премахнете нищо.

Освен това експертът съветва обездвижване на ръка или крак в изпънато положение в зависимост от мястото на ухапването. Това е необходимо, за да се избегне свиването на мускулите по време на движение. Колкото по-активно се свива мускулът, толкова по-бързо отровата ще стигне по-навътре в кръвоносната система.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес