Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да накисвате бадеми, орехи и стафиди

21 май 2021, 14:30 часа
Реклама

Ядките са чудесни за укрепване на цялостното здраве. Шепа ядки всеки ден могат да насърчат доброто здраве по различни начини. Въпреки че всички консумираме ядки, не сме наясно с факта, че накиснатите ядки са по-здравословни от суровите ядки.

Наличността на хранителни вещества е по-висока при накиснатите стафиди. Той доставя бор за костите и е богат на желязо, калций, витамин В, незабавна енергия и калий. Действа и като леко слабително средство и предотвратява запек. Стафидите са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Той е основната съставка на  червените кръвни телца. Сушеното грозде съдържа мед и много от елементите на витамин В комплекс, които играят съществена роля за образуването на кръвта и червените кръвни телца.

Точно като накисването на стафиди, накисването на бадемите ги прави по-смилаеми. Накиснатите бадеми спомагат за отслабване, повишават мозъчната функция, понижават холестерола и са полезни за кожата. Накиснатите бадеми са полезни за диабетици, предотвратяват рака, помагат в борбата със стреса, насърчават по-добрия сън, осигуряват ви дълга коса и поддържат здравето на зъбите.  Бадемите са високо хранителна ядка и богат източник на витамин Е, калций, фосфор, желязо и магнезий. Също така съдържа цинк, селен, мед и ниацин. В сравнение с всички други ядки, те са най-богатите на хранителни вещества и полезни съставки.

Накиснатите орехи, от друга страна, произвеждат по-малко топлина в тялото, което ги прави годни да се консумират и през лятото. Това ги прави по-лесни за смилане. Орехите са считани от много експери за най-полезните ядки, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, на витамини А, С, Е, Р и В, на минерали и на висококачествени белтъчини. Тези ядки са с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, на антиоксиданта и фитохимикал елагова киселина и фибри. От минералите в най-големи дози са магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо.

Колко трябва да се консумира?

Всеки ден може да се консумират 5-7 стафиди, 2-3 орехи, 7-10 бадеми за добро здраве.

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес