Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо съпругът не трябва да докосва храна, която жена му е опитала?

07 юли 2024, 12:04 часа

Някои хора смятат, че традицията да се ядат остатъци от храна е неприятна. Дори само от естетически съображения. Съществуват обаче и религиозни предпоставки. Например в юдаизма. Тази най-стара религия на света съдържа разнообразни ритуали и табута, които се отнасят не само до въпросите на вярата, но и до всекидневния живот.

Едно от табутата е правилото, забраняващо на съпруга да довършва храната на жена си. За това защо е възникнало и какво точно означава то - ще ви разкажем в нашия материал.

"Дни на Нида": традиции и ограничения

Според еврейската Тора дните, в които жената е в състояние "нида" (т.е. по време на месечния цикъл или след раждане), се възприемат като време на ритуална нечистота.

През този период се прекратява всякакъв близък контакт между жената и мъжа. Терминът "нида" идва от иврит и се превежда като "отстранен". По този начин жената през този период символично се отдалечава от съпруга си.

Вредни храни, които всъщност са здравословни (ще се изненадате)

Периодът на "нида" обикновено трае седем дни и завършва с ритуалното измиване на жената в микве - специален водоем, предназначен да я очисти от ритуалната нечистота. През това време на жената е забранено да има физически контакт със съпруга си, дори на битово ниво.

Това означава не само избягване на интимните отношения, но и общо ограничение на физическия контакт, дори на ниво докосване или хранене заедно.

Неомъжените жени и статутът на "нида"

Интересен аспект е, че неомъжените жени в юдаизма винаги се смятат за намиращи се в състояние "нида", тъй като не им е позволено да извършват ритуалното измиване в микве. В резултат на това еврейските мъже също трябва да избягват всякакъв физически контакт и интимност с тях. Тази забрана се отнася до всички аспекти на връзката, включително ръкостискане, прегръдки и дори възхищение от красотата на жената.

11 храни, които да изключите от менюто си при проблеми с храносмилането

Защо на мъжа не е позволено да довърши храната на жена си?

Един от най-интересните аспекти на учението на равин Мордехай Елияху е забраната съпрузите да се хранят заедно в дните на нида. Той обяснява, че съпругът не трябва да яде храната, която съпругата му е опитала по време на периода "нида", нито да допива напитките, които съпругата му е започнала.

Тези действия се разглеждат в юдаизма като форма на доближаване до "нечиста" жена, което може да изкуши мъжа и да го накара да пожелае нещо.

Тази забрана обаче се отнася само за мъжете. Една жена например може спокойно да довърши храната на съпруга си без никакви ритуални и морални последствия. Това е така, защото учението на юдаизма предполага, че мъжете са по-податливи на изкушение и похот от жените в тези "дни на нечистота".

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес