Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо свети „чекът“ на колата - ето кои са основните причини!

01 юли 2024, 07:44 часа

Знаете ли какво означава мистериозната лампичка Check Engine във вашия автомобил и какво да правите, ако светне на таблото ви?

Реклама

Какво е Check Engine?

Check Engine или „проверка на двигателя“ е система, предназначена да следи състоянието на двигателя и неговите компоненти. Когато автомобилът работи нормално, оранжевата лампичката със символ на двигател или червеният удивителен знак в кръгче на арматурното табло не свети. Но, ако възникне неизправност или смущение в работата на системите на двигателя, сензорът регистрира проблема и активира контролната светлинка.

Check Engine е сигнал към водача, че нещо не е наред. В този случай светлината не показва конкретната причина за проблема, а само сигнализира за необходимост от извършване на диагностика и определяне на случилото се.

Проверете опциите за задействане на двигателя

Когато лампата за проверка на двигателя свети, е важно е да обърнете внимание как точно го прави?

Ако се появи по време на шофиране и бързо изгасне, може да продължите да шофирате. Това означава, че е възникнал проблем с двигателя, установен е, но вече е преодолян.

Ако лампичката светне и не изгасне, това означава проблем, който трябва да бъде отстранен незабавно.

Ако лампичката мига периодично, това означава сериозен проблем. Трябва да спрете шофирането и да се свържете със сервизен център

Основни причини и тяхното отстраняване

Има 8 основни причини, поради които контролната лампичка светва. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно и да опишем как да ги премахнем.

Какви проблеми на кола на старо може да бъдат пренебрегнати при покупка

1) Проблеми в електрическата верига

Те могат да бъдат причинени от повреда в окабеляването: прекъсване, окислени контакти или късо съединение на корпуса. Трябва да проверите и смените повредените компоненти.

2) Неизправности в горивната система

Течове на гориво или повреда на възвратния клапан на помпата също могат да причинят светването на индикатора. Трябва да намерите и отстраните теча, да смените дефектните компоненти.

3) Нискокачествено гориво

Използването на гориво с ниско октаново число може да причини проблеми в горивните камери. Единственото решение е да се използва висококачествено гориво от надеждни доставчици.

4) Бедна горивна смес

Ако въздухът се засмуква отвън през повреден филтър или разхлабени връзки във всмукателната система, както и през дефектни диафрагми в усилвателя на спирачките, това също може да причини светването на лампичката. Трябва да намерите и премахнете източника на изтичане на въздух, да възстановите целостта на филтъра и да смените повредените диафрагми.

5) Неизправности на запалителната бобина

Нарушенията на целостта на намотките на бобината, нестабилността на искрата и повредените контакти могат да предизвикат сигнал за проверка. За да разрешите проблема, трябва да смените повредените бобини за запалване и да извършите ремонт.

6) Проблеми със свещите

Изтекъл срок на експлоатация, твърде голямо разстояние между контактите или въглеродни отлагания върху електродите може да наложат проверка. Сменете старите свещи, регулирайте правилно разстоянието и почистете електродите.

Какви проблеми по автомобила могат да бъдат предотвратени от шофьора му

7) Запушени инжектори

Натрупаните тежки горивни фракции могат да доведат до нарушаване на впръскването в цилиндрите на двигателя. Признаците, че има неизправност, включват увеличен разход на гориво, намалена мощност, плаващи обороти на двигателя на празен ход и трептене при скорост. За да разрешите проблема, трябва да почистите или смените инжекторите.

8) Проблеми с кислородния сензор

Ако сензорът е повреден, двигателят ще спре и ще работи в авариен режим. За да отстраните проблема, трябва да смените сензора за кислород и да регулирате правилно сместа въздух-гориво.

Въобще, ако контролната лампичка „чек“ светне, трябва да отстраните възможните причини една по една, докато стане ясно какъв е проблемът. Този проблем може да възникне не само при автомобил с двигател с вътрешно горене, но и при електрически автомобил - тогава трябва да се търсят неизправности в работата на системата за управление на електродвигателя, проблеми с батерията или зарядното устройство.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес