Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо обикновеното печено пиле е изключително опасно?

27 октомври 2024, 17:30 часа

Много протеини и малко мазнини поставят пилешкото месо на върха на диетичните продукти. Въпреки това, само един нюанс в подготовката ви обрича на спешна хоспитализация след вечеря.

Пилето от местния супермаркет може да изглежда като удобен и привлекателен вариант за вечеря. Но зад хрупкавата коричка може да се крият бактерии, които могат да представляват риск за здравето.

 

Още: Каква е тайната на най-вкусното печено пиле на фурна

Каква е основната опасност от пилето на грил?

Пилешкото месо е евтино, не изисква много усилия за приготвяне и съдържа много постни протеини. Но вместо любимото ви ястие, на масата може да се окже бомба със закъснител.

В месото може да има салмонела, листерия и Е. coli.

 

Още: Сочно печено пиле: Тайната е в маринатата

Листерията е бактериален вид, патогенен за хората. Листериозата причинява инфекциозно заболяване, което може да бъде фатално. Но E. coli е вид бактерия, някои щамове от която са част от човешката чревна микрофлора. Но има и наистина опасни.

 

Откъде идват опасните бактерии в пилето?

Ако не се спазват стандартите за съхранение, съответно, бактериална флора, като салмонелоза, Е. coli и листериоза, може да се развие в охладено пиле и пиле на грил.

Още: Готвач каза с какво да овкусяваме пилето, ако искаме да е по-вкусно от това в ресторантите

 

Как да изберем добро пиле за печене

Екипът на филма отиде във ферма и научи всички тайни на правилното отглеждане и отглеждане на пилета.

Можете да разберете кое пиле е подходящо за печене и кое ще стане основният компонент на богата супа, като знаете една тайна.

Основният стандарт е цветът на кожата, цветът на месото. По-бели, по-дебели. Това пиле е подходящо за пържене или печене. 

Но птица с жълтеникав оттенък на кожата е за супа. Какво вреди на пилешкото месо? Твърди се, че пилетата могат да изпаднат в стрес и това да повлияе на качеството на месото и яйцата им. 

Има много фактори, които влияят на качеството на пилешкото месо. Като например смяна на храната. Има смяна на храната, а птицата вече е свикнала с една и преминава към друга. Този стрес - производството на яйца веднага изчезва. 

Вярно е, че тези пилета ядат не само зърно. Селскостопанските птици имат любимо лакомство. Глухарчето е пилешки деликатес.

 

Как да избегнем отравяне с пиле

Не бързайте да се отказвате от любимите си ястия с пиле. При правилна топлинна обработка всички болестотворни бактерии и вредни микроорганизми умират.

Пилешките гърди съдържат не само лесно смилаем протеин, но и минерали: магнезий, цинк, фосфор и кобалт, витамини от група В, както и никотинова киселина.

Когато избирате домашни птици, трябва да обърнете внимание на производителя и да проверите срока на годност на продукта. Що се отнася до пилето на грил, по-добре е да го приготвите сами, като спазвате всички правила за обработка на месото.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес