Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо носът се запушва сутрин?

23 септември 2024, 17:00 часа

Запушването на носа сутрин се дължи на подуването на лигавиците и повишеното производство на слуз. Тъй като през нощта човек е в хоризонтално положение, секретът не се отстранява от носа, а се натрупва и изсъхва. Причините за отока и повишеното производство на секрет могат да бъдат различни:

Още: Лекар: Как да изберете най-добрите хранителни добавки за жени

Сух въздух

Ако влажността на въздуха в спалнята е ниска, човек диша сух въздух през цялата нощ. За да предотврати изсъхването, лигавицата започва активно да произвежда секрет. Но това все още не е достатъчно. Слузта се сгъстява, изсъхва, образуват се корички.

Алергии

Когато алерген попадне върху носната лигавица, тя набъбва, произвежда много слуз, за да „отмие“ алергена. Оттук и запушеният нос и хремата сутрин. Алергии могат да възникнат към пълнежа на възглавницата, материала на спалното бельо или праха, в който е прано прането. Когато човек се събуди, стане от леглото и спре контакта с алергена, носът започва да диша нормално. Друг често срещан алерген е козината на домашните любимци: много хора позволяват на котките и кучетата да спят с тях или просто не забелязват, че животните се катерят по леглото, докато те спят.

Патологии на носната кухина

Например, ако човек има изкривена носна преграда, оттокът на слузта е нарушен. Секретът се натрупва и изсъхва.


Ако запушването продължава повече от седмица и вече е навик - определено си струва да обърнете внимание на това и да не го подминавате. Важно е да определите причината за състоянието си. За да направите това, трябва да се консултирате с лекар УНГ и да се подложите на преглед.

Какво може да се направи, преди да отидете при специалист, за да се справите с проблема?

1. Предотвратете изсушаването на лигавиците. За да предотвратите изсушаването, е важно да поддържате оптимална влажност в спалнята (тя трябва да е над 60%). Вентилацията и използването на овлажнител са най-добрите начини за това. Важно е да се избягва дехидратацията на организма - тя също ще доведе до изсушаване на лигавиците. За целта вечер изпивайте по чаша течност - за предпочитане топла вода или билков чай. Също така преди лягане трябва да изплакнете носа си с разтвори с морска вода. Изплакванията ще овлажнят лигавицата, ще я почистят от алергени и патогени.

2. Също така няма да е излишно да напръскате стаята с етерични масла с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие. Етеричните масла овлажняват лигавицата и нормализират състоянието ѝ, както и унищожават вирусите и бактериите във вдишания въздух.

3. Предотвратяване на контакта с алергена. Ако подозирате, че запушеният нос е в резултат на използването на нова възглавница или пране с нов продукт, опитайте да спите на друга възглавница (с различен пълнител от първата) или постелете леглото със спално бельо, прано с познат продукт. Между другото, за да предотвратите натрупването на прахови акари (друг източник на алергии) във възглавницата и одеялото, трябва редовно да проветрявате спалното си бельо и да го сушите на чист въздух. Например да ги изнасяте на балкона при слънчево и сухо време.

Още: Хронична умора: Как да я разпознаем и да се борим с нея

4. Ако смятате, че това е козината на домашните любимци, които спят до вас, най-добре е да си направите тест и да проверите дали сте алергични. Ако сте, важно е да се опитате да отучите котката или кучето си от този навик.
Ако тези съвети не помогнат, трябва да отидете на лекар и да се подложите на преглед, за да се установи точната причина за запушването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес