Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Никола Тесла е изучавал египетските пирамиди с такава страст?

06 януари 2022, 10:30 часа

Никола Тесла умира донякъде неоценен, но неговата слава и легендите около личността му продължават да нарастват в наши дни. Сега мнозина смятат Тесла за гениален луд, но в крайна сметка именно неговите революционни идеи стават предпоставки за появата на смартфони, Wi-Fi мрежи, системи за захранване с променлив ток и много други неща.

Но освен реализираните и патентовани идеи, Тесла имал и други интереси – от най-разнообразни области на изследване. Някои от хобитата му били с доста езотеричен характер – един от най-ярките примери е пламенната му страст към египетските пирамиди. Според Big Think Тесла вярвал, че те служат на по-висша цел, и ги разследвал през целия си живот. Той се чудел дали не са гигантски предаватели на енергия – мисъл, която съвпаднала с идеята му за предаване на безжична енергия.

Какво толкова примамливо е намирал в пирамидите?

През 195 г. ученият подава в САЩ документи за патент с названието „Изкуството на предаване на електрическа енергия през естествената среда“. Той очертавал проект за серия генератори по целия свят, които да използват йоносферата за събиране на енергия. Той виждал самата планета Земя, с нейните два полюса, като гигантски електрически генератор на безгранична енергия. Неговият дизайн с форма на триъгълник става известен като бобината на Тесла.

„Щом науката започне да се занимава с изучаването на нефизическите явления, за едно десетилетие тя ще постигне по-голям напредък, отколкото за всички предишни столетия от своето съществуване“, казва геният.

Според Тесла не само формата на египетските пирамиди, но и тяхното местоположение създава силата им. Той построил съоръжение с кула, известно като Експериментална станция на Тесла в Колорадо Спрингс, или кулата Уордънклиф, или кулата на Тесла, на източното крайбрежие, която да се възползва от енергийното поле на Земята. Локациите за кулите били избрани според законите, по които били построени пирамидите в Гиза, пряко свързани със съотношението между елиптичната орбита на планетата и екватора. Дизайнът бил предназначен за безжично предаване на енергия.

Друго хоби на Тесла също било езотерично по природа - ученият бил почитател на нумерологията. Една от маниите му били числата „3,6,9“, зя които той вярвал, че са ключът към Вселената. Той обикалял три пъти около сградите, преди да влезе, или отсядал в хотели с номера на стаите, делими на 3.

Някои смятат, че манията на Тесла с тези числа е свързана с предпочитанията му към пирамидални форми и вярата, че има някои фундаментален математически закон и съотношения, които са част от универсалния математически език.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес